Utelešen spomin: Terapevtski pristopi z umetnostjo – 1. del

Strokovna konferenca

Na oblikovanje naših spominov vplivajo različni dejavniki, kot so osebnost, kognitivne zmožnosti, stres, pozornost, ki jo posvečamo detajlom, dodatne asociacije in sugestije drugih ljudi. Platonova originalna epistemologija je spomin predstavila kot spomin na podedovano znanje. Nekakšna shramba duše. Umetnost nam omogoča transformacijo spomina v simbolne in estetske oblike. Raziskovanje spominov je prostor, ki ponuja upodabljanje spomina v vseh oblikah: skozi telo, čute, zaznave, v njegovi performativnosti, glasbi, vizualizacijah ipd.
Na strokovnih predavanjih in delavnicah bomo s povabljenimi gosti raziskovali, preizpraševali, razpravljali, izkušali in spoznavali različne terapevtske učinke.

 Gostje:
- Alenka Vidrih, Pedagoška fakulteta Ljubljana
- Sanela Janković Marušić
- Alenka Lin Vrbančič Simonič
- Alja Adam
- Dr. Robert Landy
- James P. Mirrione

Urnik:

9.30–10.00
Pozdravni nagovor: Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa
Plenarni govor: doc. Alenka Vidrih, Pedagoška fakulteta Ljubljana

 10.00–11.30
Sanela Janković Marušić: Kreativni gib kot sredstvo, predavanje, izkustvena delavnica

Praktična delavnica bo na osnovi teorije ustvarjalnih postopkov ter z uporabo tehnik plesne improvizacije in praktičnih metod plesno-gibalne terapije raziskovala telesne vire in stopnje ustvarjalnega postopka s poudarkom na zunanjih kot tudi bolj osebnih notranjih dražljajih.
Na tej delavnici bomo izkušali in opazovali telesna občutja, podobe, notranje gibalne vzgibe in postopke v svoji zavesti, povezane s prebujajočim se osebnim telesnim spominom, ki se porodi v gibanju s sabo in z drugimi. Cilj delavnice je, da v utelešenih izkustvih in gibalnih metaforah poiščemo oseben pomen, ki nam bo služil kot vodilo pri nadaljnjem raziskovanju telesnega ustvarjalnega gibalnega jezika kot izvora osebne in umetniške preobrazbe.

Izvaja: Doc. Sanela Janković Marušić, RDMP, Akademija za umetnost in kulturo Osijek

Sanela Janković Marušić je docentka in vodja programa podiplomskega specialističnega študija Ustvarjalne terapije na Akademiji za umetnost in kulturo v Osijeku. Je certificirana in registrirana plesno-gibalna psihoterapevtka (RDMP), predsednica Hrvaškega društva za plesno-gibalno psihoterapijo HUPPP in hrvaška delegatka pri Evropskem združenju za plesno-gibalno terapijo EADMT. Po diplomi na London Contemporary Dance School dela kot učiteljica sodobnega plesa, koreografinja, performerka, plesno-gibalna psihoterapevtka in univerzitetna profesorica.

11.30–13.00
Alenka Lin Vrbančič Simonič: Diham, živim, plešem, ljubim: Telo in Prostor, Jaz in Drugi, izkustvena delavnica

V delavnici bomo z metodami plesno-gibalne (psiho)terapije raziskovali vprašanja identitete, svobode in odgovornosti, s tem pa tudi vprašanja bližine in distance, avtonomije in povezanosti: kaj je Telo in kaj je Prostor; kaj Znotraj in kaj je Zunaj; kdo sem Jaz in kdo je Drugi? Temeljno občutje jaza je na nek način "vtisnjeno" v naše telo – navezuje se na občutke in emocije ter je v precejšnji meri nezavedno. Hkrati telo zavzema obliko in je kot tako prostor, ki razmejuje "znotraj" in "zunaj" – je posoda duha. Telo je tudi način, kako organiziramo izkušnje samega sebe in sveta: z gibanjem telesa v prostoru razvijamo orientacijo, mišljenje, stališča in odnose. Torej je telo samo tudi zavest, ki se z gibanjem v prostoru razvija, oblikuje, uteleša v neki drugi, večji "posodi" oziroma širšem prostoru.

Izvaja: Alenka Lin Vrbančič Simonič, univ. dipl. ped. in fil., specialistka PZU, registrirana plesno-gibalna terapevtka (ZPGTS/EADMT), specializantka logoterapije

Alenka Lin Vrbančič Simonič deluje na področju preventivnega, svetovalnega in terapevtskega dela z različnimi ciljnimi skupinami na področjih socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, duševnega zdravja in psihosocialne rehabilitacije. Je ustanoviteljica, direktorica in strokovna vodja IZIS – Inštituta za plesno-gibalno terapijo, pomoč z umetnostjo, sonaravno bivanje, izobraževanje in svetovanje.

13.00–14.30
odmor za kosilo

 14.30–16.00
Dr. Alja Adam, Delo z blokado in geštaltističen pristop k zavedanju, izkustvena delavnica

Z geštaltističnimi tehnikami se bomo lotili raziskovanja blokade v besedilu kot mesta neavtentičnosti. Udeleženci bodo spoznavali odnos med telesom in besedilom ter kakšno vlogo ima telo/glas v procesu pisanja. Sledil bo pogovor o novih možnostih besedila, pri tem pa se bomo osredotočili tudi na performativni izraz.

Izvaja: dr. Alja Adam, pesnica, edukantka geštalt psihoterapije, predavateljica

Alja Adam je pesnica, edukantka geštalt psihoterapije, predavateljica. Doktorirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in so objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Leta 2014 sta z Majo Vidmar zasnovali program Izkustveno kreativno pisanje, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in skupinsko dinamiko.

16.00–17.00
Dr. Robert Landy, zaslužni profesor in ustanovni direktor Dramsko terapevtskega programa na Univerzi New York, strokovni pozdrav iz New Yorka.

17.00
James P. Mirrione: Angie Aquavitae je jezna in to vam bo povedala, če vam je všeč ali ne (Angie Aquavitae is Aggravated and She is Gonna Tell You About it Whether You Like it or Not), predstava.
 
Igra se odvija v kuhinji tradicionalne italijansko-ameriške družine v Brooklynu v vrtincu krize. Spoznamo se z Angie, ki nas popelje na zabavno, ganljivo, privlačno in vznemirljivo potovanje. Vabimo vas, da se ji pridružite, ko streže kavo, kanole in kaos, če vam je všeč ali ne.

Besedilo in izvedba: James P. Mirrione
Režija: Alenka Vidrih
Izvirna režija: Dr. Robert Landy
Izvirna odrska postavitev in tehnično oblikovanje: Ellen Smittle
Kostumografija: Mark Mariani
Scenografija: Robert Landy
Video: Macky Landy
Produkcija: Michael Dinwiddie in skupina GO TELL IT !
Praizvedba: New York, januar 2020


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/utelesen-spomin-terapevtski-pristopi-z-umetnostjo-1-del-e