Debatna kafana

Serija pogovorov ob instalaciji Pometeno pod preprogo


Debatna kafana je zasnovana pod vplivom novih življenjskih okoliščin. V preteklih treh mesecih smo bili izpostavljeni samoti in družbenopolitični anksioznosti, zato smo iskali odgovore še na tiste najbolj intimno potlačene misli. Želeli smo najti dobre sogovornike, ki pa jih je v debatah prek računalniških ekranov omejeval strogi red tehnologije. Če se ne slišimo, ne vemo, kdo je na vrsti za besedo, izgubimo nit, prekinitve so pogostejše, tehnika odpove večkrat kot naš spomin ali kot nam zmanjka kondicije za poslušanje in govorjenje. V mesecih konstantnih sprememb, ki se vlečejo kot leta, se trudimo sproti premišljati, razumeti in na spremembe vplivati, hkrati pa poskušamo razumeti prihodnost; kako bo, kaj bo, bomo sploh še del sprememb ali nas bodo samo zatekle? Še nikoli nismo bili priča toliko debatam umetnikov in filozofov kot prav v času zaustavitve javnega življenja, a pogrešamo čar sočnih pogovorov. V žaru debate nas ni zaneslo ven iz struktur, da hipno odgovorimo in hkrati poslušamo ali pa da kdaj tudi govorimo drug prek drugega. Da lahko spet čutimo in vidimo odzive sogovornikov, bodo letošnje mladolevovske debate potekale na prostem, v sproščenem kavarniškem vzdušju pod kostanji, na pručkah ob kavi in džezvah projekta Pometeno pod preprogo, ki bo potekal v notranjosti dvorane ŠD Tabor.

O dvomu, koroni in umetnosti se bosta pogovarjala Renata Salecl, ki se z dvomom in skepso ukvarja kot filozofinja, in Jure Novak, režiser in avtor nastajajoče predstave o teorijah zarote ter o presežnem dvomu o strokovnosti in strokovnjakih.

O zmernosti, koroni in umetnosti se bosta pogovarjala pesnik, publicist in filozof Muanis Sinanović ter arhitekt, urednik in velik ruinofil Miloš Kosec. Je zmernost prava pot, da nas ne bi vodila konstantna rast, in kako odmerjati količine vsega v življenju, da je ravno prav?

O pogumu, koroni in umetnosti se bosta pogovarjali Tjaša Pureber, politologinja, raziskovalka družbenih gibanj in naša sopotnica na sceni, in Katarina Stegnar, ustvarjalka s področja gledališča, progresivna avtorica in aktivistka, ki s svojim delom presega meje umetnosti in družbene odgovornosti.

O svobodi, koroni in gledališču se bosta pogovarjala gledališka teoretičarka in pedagoginja Bojana Kunst, avtorica nedavno odmevnega članka o paradigmatski premeni iz »skrbi za« v »skrb z« ter svobodi oziroma omejitvah, ki jih premena ponuja, in Milo Rau, režiser, umetniški vodja in eden najmočnejših glasov sodobne umetnosti, ki je v času pandemije tvegal napoved, kako bo oziroma kako bi lahko bilo.

Debate smo zasnovali kot pogovore o »velikih temah«, ki bodo vedno v dialektiki z umetnostjo, gledališčem in časom ukrepov proti covid-19. Ta trikotnik bodo vedno začeli moderator Grega Ulen in povabljen govorniški par, nadaljevali ga bomo vsi navzoči. Do zadnje kave.

Zasnova in produkcija: Alma R. Selimović
Moderator: Grega Ulen
Produkcija: Bunker, Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/debatna-kafana-e