Ferdo, veliki ptič

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Andreja Peklar
Režija: Katja Povše


Foto: Boštjan Lah

Predstava Ferdo, veliki ptič je nastala po istoimenski slikanici brez besed Andreje Peklar, za katero je dobila številne slovenske in mednarodne nagrade, med drugim nagrado Kristine Brenkove, priznanje Hinka Smrekarja, slikanica pa se je uvrstila tudi na častno listo IBBY.

Avtorica zgodbo pripoveduje zgolj skozi podobe, s čimer mladim bralcem omogoča, da jo berejo vsak na svoj način. Brez napisanih besed lahko znotraj izjemnih ilustracij vsakdo najde svoje poudarke in simbole.

Zgodba pripoveduje o Ferdu, ptiču, ki je prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi; še več: s pridom jo uporablja, da z njo pomaga manjšim od sebe. Ometa visoke dimnike, pomaga pri gradnji … Prav vsakemu, ki potrebuje njegovo drugačnost, z veseljem priskoči na pomoč. Utrujen in žejen nehote popije vso vodo iz ribnika. Ljudje in živali se ujezijo, hitro pozabijo na njegova dobra dela in ga izženejo iz mesta. Osamljen Ferdo sam tava po svetu in naposled sreča drobno ptičico, ki mu pomaga napolniti izpraznjen ribnik …

Ferdo, veliki ptič je simbolov polna zgodba o velikosti in majhnosti, velikodušnosti in sebičnosti ter o radosti, ki jo vzbuja medsebojna pomoč.

Režiserka Katja Povše nam v uprizoritvi predstavlja svoje videnje zgodbe skozi oči Potepuhinje. Ta se nostalgično spominja starih časov, ki so jih zaznamovali velik ptič nad krošnjami, otroški smeh v parku in kepice nepozabnega sladoleda …

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Andreja Peklar
Avtorici besedila: Katja Povše in Vesna Vončina
Dramaturginja: Tanja Lužar
Lektorica: Metka Damjan
Avtorja glasbe: Gregor Zemljič in Nina Šardi
Kostumografki: Andreja Peklar in Mojca Bernjak
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Oblikovalec zvoka: Jure Auguštiner
Lutkovni tehnologi in izdelovalci lutk: Darka Erdelji, Aleksander Andželović in Andreja Peklar
Scenski tehnologi in izdelovalci scene: Lucijan Jošt, Nina Šabeder in Branko Caserman
Izdelovalki kostumov: Mojca Bernjak in Nina Šabeder

Nastopa: Vesna Vončina

 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ptic-ferdo