Dišeče skrivnosti - Sprehod po zgodovini vonjav

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst, Zavod Senzorium, AGRFT
Avtor: Barbara Pia Jenič
Režija: Barbara Pia Jenič


Foto: Luca Quaia

Zgodba o skriti govorici vonjav

Kakšen vpliv ima vonj na naše vsakdanje življenje? Kaj je parfum in kakšna je njegova zgodovinska pot do danes?

Vonjave in parfumi segajo v čas Mezopotamije in Egipta, to je več kot 5000 let nazaj, nato so se razširile tudi v Azijo, v staro Grčijo in Rim in se razmahnile v 20. stoletju.  Glavni junak Tom išče tisti pravi vonj, ki bi raznežil dušo in pridobil naklonjenost njegove izbranke Violete. Da bi uresničil svoj cilj, kuka tudi v zgodovino s pomočjo umetne inteligence in interneta. Seznanimo se z uporabo vonjev v času od Egipta, Mezopotamije in antične Grčije do Rima. Pokukamo tudi v mračni srednji vek in se znajdemo v renesansi, nato na dvoru sončnega kralja Ludvika XIV, XV, XVI. Sledi jim Napoleon Bonaparte, za katerega se govori, da je porabil tudi po 60 stekleničk kolonjske mesečno.

Vonj ima različne vloge: je nevidna sila religioznih in duhovnih obredov, nevidni prijatelj, odpiralec čustev, spomina, ustvarjalec atmosfer. Scenarij je nastal na podlagi raziskavanja o zgodovini parfumov in vonjav v vsakdanjem življenju, od antike do 21. stoletja. Čeprav je olfaktorna percepcija še najmanj raziskana od vseh čutnih modalnosti, je v svetovnem merilu izdanih veliko knjig in strokovnih člankov, kar je omogočilo avtorici Barbari Pii Jenič, da je kreirala zgodbo z dokumentarno vrednostjo.

Glavna lika sta Tom in Violeta, ki se spoznavata in približujeta z brskanjem po spletni enciklopediji, preko katere prehodita zgodovino dišav in razvoja izdelave parfumov. Dokumentarno zasnovani prizori iz zgodovine se materializirajo v »povečani čutni razsežnosti« in spregovorijo o znanih likih (od Kleopatre in Nerona do Napoleona in Ludvika XIV), kot tudi o obredni ali komunikativni vlogi parfumov.

Igralci Nebojša Rako, Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič in Franko Korošec pospremijo gledalce v to posebno gledališko doživetje, ki bo kljub obveznemu nošenju medicinskih mask v dvorani ponudilo nenavadno potovanje skozi čas in njegove vonjave. Dramsko pripoved dopolnjujejo zvoki in glasba Petra Penka, koreografije Branka Potočana in video.

Zasedba

Scenarij, scenografija, oblikovanje luči, videa in vonjav: Barbara Pia Jenič
Dramaturška svetovalka: Ana Obreza
Kostumi: Alan Hranitelj
Zvok in glasba: Peter Penko
Koreografija: Branko Potočan
Lektorstvo: Lara Jerkovič AGRFT
Asistentka kostumografa: Ana Janc

Nastopajo: Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič, Franko Korošec, Nebojša Rako


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/disece-skrivnosti