Monologi s kavča

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj
Avtor: Rok Vilčnik - rokgre, Simona Semenič, Kim Komljanec, Simona Hamer, Peter Rezman, Tjaša Mislej, Varja Hrvatin, Nejc Gazvoda
Režija: Luka Marcen


Foto: Nada Žgank

Gledališki omnibus osmih monologov

»Dramski omnibus Monologi s kavča združuje monologe osmih priznanih slovenskih dramatičark in dramatičarjev – Roka Vilčnika - rokgreja, Varje Hrvatin, Simone Hamer, Tjaše Mislej, Petra Rezmana, Kim Komljanec, Simone Semenič in Nejca Gazvode – napisanih za osem igralcev Prešernovega gledališča Kranj. Nastal je kot poskus, utrinek ustvarjalnosti v času karantene, ko so bile zaradi epidemije gledališke dvorane prazne, gledališki zastori spuščeni, program pa vsaj deloma prestavljen na splet.

A Monologi s kavča niso samo to. Monologi s kavča so dokumenti izrednega stanja, časa v samoizolaciji, v kateri smo se nenadoma znašli, so dokument trenutka nenadne ustavitve in hkrati pričakovanja domnevnega novega sveta, ki naj bi prišel, ko se vrnemo. Vsak od koščkov omnibusa odpira drugačen, oseben pogled na situacijo, v kateri smo se znašli, in ponuja specifičen način spopadanja z njo. Monologi so torej tudi poskus, kako pogledati na trenutek ustavitve sveta iz različnih optik in ga razplastiti na različne občutke, poglede in zgodbe.

Sprašujejo se torej o času in njegovih značilnostih, ki smo jih že tako zelo vzeli nase, da jih jemljemo za samoumevne in se z njimi večinoma niti ne ukvarjamo več. Razen včasih, ko se nam ob večeru na kavču za hip zazdi, da se je čas za trenutek ustavil in se lahko, pa čeprav le za moment, dotaknemo svojih misli ...

A kam naprej – zdaj ko je ustavitve konec in smo spet v teku? Zdaj ko lahko stopimo vsak iz svoje samoizolacije? Bodo Monologi ostali na kavčih ali bomo vendarle ugotovili, da – čeprav se svet spet vrti – so še vedno z nami in se ni nič zares spremenilo? Bomo lahko stopili vsak iz svojega okvirja, si pogledali v oči, si prisluhnili in šli naprej skupaj?

Morda pa je novi svet, o katerem smo toliko poslušali, ravno v tem, da si dovolimo prisluhniti, in v tem, da iz monologov nastanejo pogovori ...« (Luka Marcen)

Luka Marcen se je po končani I. gimnaziji v Celju najprej vpisal na študij filozofije ter primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po zaključenih dveh letnikih pa je študijsko pot razširil in jo nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je z diplomskima predstavama Ljudožerci Gregorja Strniše in Goli pianist ali Mala nočna muzika Matjaža Zupančiča zaključil študij gledališke režije pod mentorstvom red. prof. Matjaža Zupančiča in doc. Matjaža Tribušona. Kot asistent režiserja je sodeloval s priznanimi gledališkimi ustvarjalci: Dušanom Mlakarjem, Janezom Pipanom, Ivico Buljanom, Eduardom Milerjem, Majo Sever in Roccom. V preteklih sezonah je v okviru različnih platform in festivalov (Festival Vzkrik, revija ADEPT, Teden slovenske drame in programi SNG Drama Ljubljana) kot režiser in avtor koncepta večkrat prevzel tudi režijo bralnih uprizoritev novih slovenskih dramskih besedil. Deluje tudi kot član programske ekipe Hiše kulture Celje.

S svojimi akademijskimi produkcijami je bil večkrat uvrščen v študentski spremljevalni program Festivala Borštnikovo srečanje (Vas lahko zapelje na FBS 2017, Srebrno rebro na FBS 2018 in Otroci na oblasti na FBS 2019). Uprizoritev Otroci na oblasti (po motivih del Rogerja Vitraca in Dušana Jovanovića, produkcija V. semestra AGRFT) v njegovi režiji pa je bila izbrana v tekmovalni program na več festivalih po Evropi (Beograd, Varšava); na festivalu FIST v Beogradu je predstava maja 2019 prejela grand prix, decembra 2019 pa tudi akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2019.

Zasedba

Dramaturška sodelavka: Maša Pelko
Scenografinja: Sara Slivnik
Kostumografinja: Ana Janc
Avtor glasbe: Martin Vogrin
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovalec luči: Nejc Plevnik
Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Rok Vilčnik - rokgre Naj me premakne za Vesno Jevnikar

Varja Hrvatin Kako se že reče tej črtici, ki ti utripa v wordu? za Vesno Slapar

Simona Hamer Kletka za Miho Rodmana

Tjaša Mislej Korenine in krila za Blaža Setnikarja

Peter Rezman Nočna za Darjo Reichman

Kim Komljanec Eden mora prevzet komando za Vesno Pernarčič

Simona Semenič sproščeno za Aljošo Ternovška

Nejc Gazvoda Kune za Boruta Veselka

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/monologi-s-kavca