Pravi heroji

Produkcija: Gledališče Celje
Avtor: Rok Vilčnik - rokgre

Šarfna komedija

Krstna uprizoritev

Rok Vilčnik rokgre je pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Za svoje literarno ustvarjanje je med drugim prejel tri Grumove nagrade za najboljšo slovensko dramo, Glazerjevo listino za književnost in dve žlahtni komedijski peresi, drugič prav za komedijo Pravi heroji.

Pogrebna dejavnost je lahko v potrošniški družbi donosen posel in tega se zaveda Ingemar Ferš, ki želi svoje privatno pokopališče v Mariboru Večno razkošje spremeniti v najbolj monden grobarski resort v Evropi. Pokopališče mora zaradi ureditve množičnega grobišča za domobrance preseliti na novo lokacijo, tam pa odkrijejo tudi jamo, polno partizanskih kosti. Težaško delo ločevanja in selitve kosti mora opraviti enonogi Canek. Lačni psi mu odnesejo domobranske kosti, zato se Ferš spomni, da bi v domobransko grobišče pač prenesli partizanske kosti, ki jih je Canek našel na novi lokaciji. »Kosti so kosti in ne ljudje in zaradi njih je samo prepir,« pravi Ferš, »zato je čas, da jih zakopljemo.«

Avtohtona črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku loti mnogih nevralgičnih točk sodobne družbe – razprodaje državnega premoženja, divje privatizacije, nenehne delitve na leve in desne, na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu, našega večnega hlapčevstva in manjvrednostnega kompleksa in popolnega razvrednotenja politike, ko je na oblasti lahko vsak, ki si to zaželi. Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec predstavlja dobiček. Malemu človeku v krutosti vsakdana preostane le še, da verjame v superheroja in nas ob vsem tem še nasmeji do solz.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pravi-heroji