Tista o bolhah

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Saša Eržen
Režija: Ivana Djilas


Foto: Jaka Babnik/SLG Celje

Predstava za otroke.

Saša Eržen (1973) za otroke in mladino ustvarja že več kot dve desetletji. Napisala je številne zgodbe, besedila in songe za otroške lutkovne predstave (Ti loviš!Karelčkove zgodbeOstržekZlatolaska in trije medvedi), scenarije za otroške in mladinske televizijske oddaje (FirbcologiStudio Kriškraš) ter nekaj slikanic. Letos bodo po njenem scenariju posneli otroški celovečerni film Kapa. Za predstavo Ti loviš!, ki jo od novembra 2012 uprizarjajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana in je doživela že več kot 200 ponovitev, je leta 2017 prejela posebno nagrado za dramsko besedilo na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu.

Njena slikanica Tista o bolhah je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela nagrado zlata hruška za kakovostno literaturo. Lani je zaživela tudi kot radijska pravljica v oddaji Lahko noč, otroci.
Nekoč je za sedmimi gorami, sedmimi vodami in sedmimi mišjimi luknjami živela mačja kraljica. Kadar ni prirejala gostij ali parad, je najraje dremuckala na mehkih žametnih blazinah in predla. Njeno življenje je bilo prav po mačje lagodno in brezskrbno, dokler je nekega dne ni nekaj prav čudno ugriznilo, potem pa začelo neznosno srbeti. In še in še jo je grizlo in še bolj srbelo. Služabniki so jo praskali, a ni nič pomagalo. Med seboj so začeli šušljati, da ima mačja kraljica bolhe. Kraljica, da ima bolhe! Ne, to pa že ne! Nemogoče! In je vse odpustila. Na pomoč je poklicala vse modrece mačjega kraljestva, a ji nihče ni znal pomagati. Dokler ji na pomoč ni priskočil postaven in premeten Frajermuc. Na uho ji je prišepnil čudovit nasvet. Nekaj, kar je njeno mačje visočanstvo hotelo slišati.

Tista o bolhah je nagajiva, iskriva in zabavna pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave in se jih zato loteva na popolnoma neuspešen način. Bežanje pred težavami in problemi ni nikoli rešitev, ne za bolhe ne za druge tegobe. Rešimo jih lahko le, če si jih priznamo, jih zgrabimo za vrat in se pogumno spopademo z njimi.

Zasedba

Avtorici dramatizacije: Tatjana Doma, Saša Eržen
Avtorica besedil songov: Saša Eržen
Avtor besedila Mačji rap: Željko Božić
Dramaturginja: Tatjana Doma
Scenografka: Sara Slivnik
Kostumografka: Jelena Proković
Avtor glasbe in korepetitor: Boštjan Gombač
Koreograf: Željko Božić
Lektor: Jože Volk
Oblikovalci svetlobe: Ivana Djilas, Sara Slivnik, Jernej Repinšek
Asistentka kostumografke: Katarina Šavs
Asistent režiserke: Željko Božić
Beatbox; Murat

Nastopajo:

Jagoda Lučka Počkaj
Damjan M. Trbovc Žan Brelih Hatunić
Tarek Rashid David Čeh

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tista-o-bolhah