Stoletje mjuzikla

Produkcija: Gledališče Koper, SNG Nova Gorica, Slovensko stalno gledališče Trst
Režija: Stanislav Moša
Koreografija: Aneta Majerová


Foto: Jaka Varmuž

Razmah mjuzikla v Sloveniji v zadnjem desetletju in pol – od uprizarjanja broadwayskih in westendovskih glasbenih uspešnic do izvirne domače produkcije – je predvsem med mladimi vzbudil več zanimanja za glasbeno-scenski žanr, ki je bil z nekaj izjemami (Smrad opera in U slovenačkim gorama sredi osemdesetih, Sneguljčica na začetku devetdesetih in Čikago desetletje pozneje) – na slovenskih odrih le redko zastopan. Vzrok bi lahko takrat našli v podcenjevanju tega žanra pri vodstvih gledališč, njihovem nepoznavanju off-brodwayske produkcije, predvsem pa nezavedanjem, da med množico izrazito komercialnih del lahko najdejo tudi mjuzikle, napisane po vrhunskih dramskih predlogah.

Danes tudi slovenska gledališča vedo, da mjuzikel pomeni še kaj drugega kot le všečno glasbeno komedijo. Da bi del te glasbeno-scenske tradicije približali tudi občinstvu na Obali, so v Stoletju mjuzikla predstavljeni mejniki v razvoju tega žanra glasbenega gledališča, povezani v zaokroženo celoto; ob glasbi in vokalnih interpretih posamezne točke z govorjenim besedilom povezuje pianist, ki gledalcem predstavi razvoj žanra, smernice in prelomnice v njegovi zgodovini.

Avtor veznega besedila in režiser uprizoritve je danes eden najvidnejših evropskih režiserjev mjuziklov, Čeh Stanislav Moša, ki v Stoletju mjuzikla predstavlja odlomke iz devetnajstih mjuziklov od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes: LasjeNesrečnikiMačkeEvitaMy Fair LadyJekyll and HydeMiss SaigonZgodba z zahodne straniJesus Christ SuperstarCabaretGoslač na strehiHello Dolly!Fantom iz opere, Porgy in Bess, Mary PoppinsAladinLevji kraljNotre Dame de Paris in Moulin Rouge!

Zasedba

Glasbeni vodja in dirigent: Patrik Greblo
Kostumografinja: Andrea Kučerová
Scenograf: Petr Hloušek
Dramaturg: Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
Oblikovalec zvoka: Gaber Radojevič
Asistenta režije: Ivan Loboda, Renata Vidič

Nastopajo:

Pevci in igralci: Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdík, Anja Drnovšek, Patrik Greblo

Plesalci: Dana Petretič, Eva Tancer, Siniša Bukinac, Angelo Menolascina

Instrumentalisti: Patrik Greblo (klaviature), Boštjan Grabnar (klaviature), Klemen Kotar (pihala)

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/stoletje-mjuzikla