Prostor med nama je najin odnos

Produkcija: Skladišče 172, Cankarjev dom
Avtor: Anja Mejač
Koreografija: Anja Mejač, Alejandro Granados


Foto: Arhiv CD

Anja Mejač je mlada domača ustvarjalka, ki se intenzivno ukvarja z raziskovanjem in študijem flamenka, kar počne na nevsakdanji in avtorsko izviren način. Njeni projekti bolj kot med klasični flamenko sodijo v prostor sodobne raziskave plesnega medija, ki se napaja v pestrih oblikah tradicionalnega flamenka. Enako je s projektom, ki bo premiero doživel v času druge izdaje mednarodnega festivala Bi flamenko.

Me estas toreando?

Tekmovanje se odvija v areni, kamor je bil prikican bik. Ni se sam odločil, da bo prišel, le zaveda se, da je pašnik zamenjal za pesek. Rdeče barve ne vidi, provocira ga valovanje. Torero želi obvladati bikovo telo, tako ima za pasom napet revolver. Kako se bik lahko bori, če pa ima v mesu nože in krvavi? Nekaj, kar je bilo prej mišica, v trenutku postane meso, okrašeno z rožami. Al toro le falta el ritmo.

Ko v varnem objemu tribune z distance opazujemo bikoborbo, in hkrati v ranljivem telesu bojujemo samo nam poznane notranje boje. Tako kot človek ravna z živaljo v naravi, ravna tudi z naravo v sebi. Telesa se prepletejo, živalsko postane človekovo, arena se znajde v areni, pesek nam praši oči, zvok množice drugega prostora, ki odzvanja v našem, približujemo se otoku siren. Vanj brezsramno vstopimo. Glasba, zvok in ritem prostor polnijo in ga obenem praznijo. Kako nadvladati bika, ki pustoši po naši notranji pokrajini? Kako se mu predati, a preslišati nevarno pesem siren, ki nas vabi v prostor, od koder ni povratka?

Predstava Prostor med nama je najin odnos raziskuje stik tradicionalne simbolike bikoborb z razmišljanji o sprejemanju in predaji človeški naravi, ki v organski svet odnosov riše anorganske meje. Temelji na plesu flamenka, ki ga prepleta s sodobnimi uprizoritvenimi in gibalnimi pristopi. Dogajanje gradi okoli dilem posameznika, ki vselej nasilno vstopa v prostore drugega. Čeprav je plesna predstava za razliko od bikoborbe fktiven dogodek, jo prepajajo življenja ustvarjalcev in gledalcev. Prenos energij, navzočnost teles, odzivanje z notranjim dogajanjem na fzično posredovani material, so vedno resnični.

Bik se zažene v areno. Prostor med nama se spremeni.

Zasedba

Svetovanje za gib: Jurij Konjar
Avtorska glasba, zvočno oblikovanje: Bowrain
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič
Lučno oblikovanje: Igor Remeta
Vizualno svetovanje: Bastien Beheretche
Video: Črt potočnik
Fotografija: Črt Potočnik, Tjaša Gnezda
Nastopajoči: Anja Mejač, Asistent Andraž Harauer, Bowrain, Vasja Štukelj
Posebna zahvala: Katja Černe, Mojca Uršič, Ena Kurtalić


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/prostor-med-nama-je-najin-odnos