ENO - ONE

Produkcija: Flota, Cankarjev dom
Avtor: Urška Centa
Koreografija: Urška Centa


Foto: Andrej Lamut

Plesna predstava sodobnega flamenka.

Predstava ENO – ONE mlade in prodorne ustvarjalke v pestrem polju sodobnega flamenka, Urške Centa, je predstava o ženski in njenem iskanju svobode in soobstoja. Z drugimi ženskami si deli isto telo, prostor in čas. Z njimi gradi ENO, ONE pa se zrcalijo v njeni ednini. Njeni koraki so skupni koraki, njena misel je misel neštetih in njeno krilo je polje, na katerem lahko obstaja samo skupaj z njimi. V svoji enovitosti razvija dvojno osebnost, umerjeno po dvojnih merilih, ki gradijo dve plasti resnice spola, telesa, družbene vrednosti. Vse dokler njenega občutka pripadnosti ne preseka slutnja individuuma in vseh njenih por ne naseli vonj svobode. Predstavo ENO - ONE skozi preprostost odrske prezence nastopajočih gradi gibalna govorica flamenka, ki se radovedno druži s formo sodobnega plesa in urbanega zvoka, ki si z lahkoto izposoja pri drugih glasbenih kulturah.

Urška Centa kot solistka v flamenku zastopa sebe, svojo dvojnost in svoje prebliske, s katerimi si pot do sebe išče skozi drobljenje pravil, ki jih postavlja tradicija flamenka, in se podaja v prvinski ustvarjalni svet, v katerem ima intuicija prednost pred razumom. Gibalni izraz še vedno išče v očitni povezanosti giba flamenka z nastankom glasbe. Tudi zato telesni znaki flamenka, torej udarci nog, tleskanje, ploskanje, dih in glas služijo kot glasbeni inštrument, s katerim soustvarja glasbeno kompozicijo.

Na odru tako spremljamo »njeno« podvojitev v podobi dveh plesalk, kot tudi »njeno« razširitev v podobi dveh glasbenikov, ki omogočata nenehno pretočnost in dialog z »njo« in njenim notranjim monologom, ki se dogaja v njej in ki nenehno sili na plan. S tem se v prostoru ustvarjajo različni odtenki polifonije kot glasbeno-gibalne orkestracije,pri kateri je vsak »stavek« odgovor na prejšnjega in izziva naslednjega. Tisti, ki določa pomen, je vselej drugi, pogoj česar je neločljiva prepletenost (eno) vseh, ki si skupaj delimo ta prostor in ta čas.

ENO – ONE je tako njena podoba, ki je nedeljiva z zunanjim svetom, njeno prelamljanje giba in besede, ob čemer si ne prizadeva rekonstruirati vprašanj smisla, temveč odgovoriti na nagovor vseh, ki skupaj z njo (v)stopajo v dialog, v katerem še vedno ostaja ona – neskončno (p)osebna, nenavadna, eterična, enigmatična, fluidna, skrivnostna, magična. Ženska, ki pleše.

Zasedba

Ples: Urška Centa, Tina Habun
Avtorstvo glasbe in izvedba: Robert Jukič, Tomaž Gajšt
Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje svetlobe in videa: Borut Bučinel
Fotografija: Andrej Lamut
Produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota in Flota, Ljubljana
Koprodukcija: Cankarjev dom
S podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.
Sponzorji: Medex, Mercator, BTC, Riko, Medicop
Donatorji: ELES, Odvetniška družba Krapenc in odvetniki


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/eno-one