Memememe

Produkcija: EMANAT, Bunker
Avtor: Jan Rozman
Režija: Jan Rozman
Koreografija: Jan Rozman

Plesna predstava


Foto: Andi Bančić

V svojem novem koreografskem delu se Jan Rozman sprašuje "Kdo je ‘me’ v ‘meme’ v ‘MEMEMEME’?", in hkrati tudi odgovarja: MEMEMEME je bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov* in njihovih odmevov. S telesi performerjev – organskih generatorjev in nosilcev idej – ter z digitalnimi asociativnimi video in zvočnimi referencami predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov. Raziskuje možne pomenske vrzeli, ki jih razpira fragmentiranost sodobne komunikacije ter preizprašuje mimetični nagon družbe – to skorajda neustavljivo težnjo po posnemanju.

*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti ponavlja in (raz)množi. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani (viralni) internetni memi.

Jan Rozman se je šolal na amsterdamski šoli razvoja novega plesa in magistriral na programu solo/ples/avtorstvo v okviru Inter-University Centre for Dance (UdK) v Berlinu. Leta 2019 je prejel nagrado Ksenije Hribar v kategoriji "perspektivni koreograf", ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Istega leta je prejel tudi štipendijo danceWEB na festivalu ImpulsTanz na Dunaju. Je performer, koreograf, plesalec in improvizator. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za postinternetno/antropoceno obdobje.

Zasedba

Dramaturgija: Varja Hrvatin
Zvok in video: Vid Merlak
Kostumografija: Tanja Pađan (Kiss The Future)
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Scenografsko svetovanje: Dan Pikalo
Grafično oblikovanje: Matija Medved
Video dokumentacija: Hana Vodeb
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Izvršna produkcija: Sabina Potočki

Produkcija: Emanat
Partner: Bznker / Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni center, Svetvinčenat
V sodelovanju: CoFestival 2019, Ljubljana

Nastopajo: Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar, Daniel Petković

 

Priporočena starost: 15-18 let


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/memememe