Eichmann v Jeruzalemu

Produkcija: Zagrebačko kazalište mladih (Hrvaška)
Avtor: Po motivih Hanne Arendt
Režija: Jernej Lorenci


FBS / Foto: Arhiv FBS

Eichmann v Jeruzalemu je prvovrstni gledališki in družbeni dogodek. To počne na videz skrajno preprosto, če že ne banalno, hkrati pa ravno s svojo uprizoritveno asketskostjo vstopa naravnost v bolečo uprizoritveno tematiko. V problem zločina, zla in posledic, ki jih prinaša.

Torej: igralska ekipa, na odru povsem spredaj, tik pred prvimi vrstami parterja, nas najprej informira o literarnih in filmskih virih študija (knjiga Eichmann v Jeruzalemu - poročilo o banalnosti zla Hannah Arendt, Lanzmannova deveturna filmska mojstrovina Shoah), nam razloži njihovo videnje holokavsta in oriše, kako je deloval dobro naoljeni nacistični stroj smrti. Širši okvir zgodbe zoži sojenje enemu izmed ključnih hrvaških likov v stroju iztrebljanja Judov, Andriji Artukoviću, nekdanjemu policijskemu ministru NDH, ki so ga ZDA v visoki starosti izročile Jugoslaviji.

Igralci rekonstruirajo pričevanja preživelih, ne kot žive priče, ampak kot današnji bralci in gledalci, na način, ki ni patetičen, prej zadržan, stvaren, realističen, nič pretiran, prej zelo nazoren. Govorijo detajli, ne veliki prikazi. Občinstvo nagovarjajo neposredno, kot del nekakšne razprave. Njihovo dosledno vztrajanje pri dokumentarcu spremeni igro v grozljiv opomin na grozote, ki jih človek lahko naredi drugemu, in to povsem brez obžalovanja, zato pa s polno pomanjkanja moralne presoje in etične odgovornosti, dveh ključnih nevarnosti skrajnega nacionalizma, pošasti, ki nikoli povsem ne izgine iz družbenega tkiva.

Zasedba

Dramaturg: Matic Starina
Scenograf: Branko Hojnik
Kostumografka: Belinda Radulović
Koreograf: Gregor Luštek
Skladatelj: Branko Rožman
Asistenti režije: Aleksandar Švabić, Rajna Racz, Tim Hrvaćanin
Asistentki kostumografije: Bernarda Popelar Lesjak, Marta Žegura
Inspicientka: Stella Švacov Miletić

Nastopajo: Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Vedran Živolić


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/eichmann-v-jeruzalemu