2Gether/al(l)one

Produkcija: C. O. V. Cie Off Verticality, Plesni teater Ljubljana, Plesni teater Ljubljana


Foto: Michal Hancovsky

Jerca in Veronika sta plesalki. In zelo dobri prijateljici. Tudi veliki tekmici. Jerca izgublja živce, Veronika se pogosto poškoduje. Zelo sta si različni, čeprav ju ljudje velikokrat zamenjujejo, podobni sta si le v določenih lastnostih. Veronika in Jerca živita v dveh različnih državah. Jerci je Veronike vedno premalo in zato vedno išče nove in nove Veronike. Brez Veronike je Jerca sama. Jerca noče biti sama, še posebej pa ne želi plesati sama. Predstave, ki sta jo ustvarili skupaj z Johannesom, pa sploh noče plesati sama. Jerca obožuje ta duet. Raziskovanje odnosa v dvoje in občutka samote vodi v odkrivanje različnih načinov spreminjanja odsotnosti. Od Irske do Švedske preko Madžarske v Slovenijo. Jerca išče in vsakič najde svojo Veroniko. Vsakič znova, z vsako ponovitvijo drugačno. Praznina ponuja prostor za so-ustvarjanje dueta med plesalkama.

Predstava 2Gether/al(l)one (on)line spreminja svoje oblike in obraze, saj jo Jerca Rožnik Novak neprestano prilagaja glede na trenutne epidemične razmere. Avtorica je vsebino in izvedbo predstave dinamično prilagajala aktualnim korona razmeram in ogledati si jo je možno tudi preko spleta. Tudi preko ekranov je interaktivna in prinaša svež veter v trenutni slovenski uprizoritveni prostor.

Jerca Rožnik Novak se je rodila leta 1992 v Ljubljani. Leta 2011 je zaključila Umetniško gimnazijo v Ljubljani – smer sodobni ples. Z letom 20199 je na akademiji za sodobni ples Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu v Avstriji končala magistrski študij plesne pedagogike. Pred prihodom v Linz je bila del projekta The Daddy Project v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana. Projekt je leta 2013 prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivne plesalke. Leta 2016 je v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana kot plesni prvenec skupaj z Leonom Maričem  ustvarila predstavo Hweōl...v vrtincu časa. Sodelovala je s koreografi in koreografinjami, kot so Willi Dorner, Rose Breuss, Gisela  Elisa Heredia, Anna Gulyás, Maria Koliopoulou, Matjaž Farič, Johannes Wieland, Enya Belak Gupta, Vita Osojnik in Damian Cortes Alberti. Plesala je v produkciji L'Italiana in Algeri za festival Tiroler Festspiele Erl. Od leta 2014 sodeluje s plesnima organizacijama eddita braun company in SILK Fluegge.

Johannes Randolf je študiral sodobni ples na plesni akademiji Codarts v Rotterdamu. Potem, ko je zaključil s plesanjem v različnih mednarodnih kompanijah, je začel koreografirati za skupino Cie. Nvas in plesno kompanijo x.IDA. Njegove koreografije so bile predstavljene na različnih festivalih in konvencijah, kot so baltyk University (POL), DJD-Dance Centre (KAN) , CNDC Angers (FRA) itn. Več kot pet let je bil umetniški sovodja in soustanovitelj koreografskega centra CCL Linz ter soustanovitelj in umetniški vodja podiplomske plesne kompanije x.IDA. Johannes je od leta 1998 del vodilnih učiteljev sodobnega plesa na Inštitutu za plesno umetnost (IDA) akademije za sodobni ples Anton Bruckner Privatuniversität. Je gostujoči učitelj in koreograf na Univerzi v Calgaryju in na plesni akademiji Codarts v Rotterdamu. Sodobni ples in plesne delavnice poučuje po celotni Evropi.

Zasedba

Koncept in koreografija: Jerca Rožnik Novak in Johannes Randolf
Avtorska glasba: Matevž Kolenc
Dramaturgija: Urša Adamič
Kostumografija: Andrej Vrhovnik
Režija in tehnično svetovanje: Enya Belak Gupta
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
Svetovanje za igro: Zala Ana Štiglic
Avtorska glasba: Matevž Kolenc
Avtorica ilustracij: Dora Benčevič
Kreativna in izvršna producentka: Katja Somrak
Digitalna Veronika: Julija Šečnikar
Realizacija v okviru EU projekta Be SpectACTive!

Nastopata: Jerca Rožnik NovakVeronika Tököly


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/2gather-all