Les Louvres in/ali Brcanje mrliča

Produkcija: Walid Raad
Avtor: Walid Raad


Foto: Arhiv Bunker

Walid Raad je vizualni in uprizoritveni umetnik. Umetnost poučuje na The Cooper Union v New Yorku. Njegovo delo lahko v grobem razdelimo v dve obdobji: delo v okviru The Atlas Groupmed letoma 1989 in 2004, ki zajema libanonsko državljansko vojno (1975–1991), in obdobje od leta 2007, ki še traja: Scratching on Things I Could Disavow, kjer z različnimi prijemi obravnava sisteme umetniške produkcije in vzpostavljanje umetniške infrastrukture na Bližnjem vzhodu – upoštevajoč vse konflikte v regiji in velike umetniške institucije Zahoda.

Les Louvres in/ali Brcanje mrliča je Walid Raad vodnik po razstavi in pripovedovalec. Za izhodišče jemlje artefakte in podatke, ki pa jih z različnimi narativnimi prijemi pelje mnogo dlje od dokumentarnosti. Njegove zgodbe, ki sicer temeljijo na poznavanju zgodovine vojn in imperializma, življenjepisih različnih znanstvenikov, pisateljev in izumiteljev, umetnostni zgodovini, kapitalskih in premoženjskih dinamikah, umetnostnih trgih, … nas premetavajo med očaranostjo nad gibko in nadzanimivo naracijo in nenehno prežo, kje se narativ odlepi od dejstev in prehaja v druge registre (estetske, čustvene, kulturne, …).

Zasedba

Vodenje projekta: Celesta Rottiers
Tehnično vodstvo: Herman Sorgeloos
Koprodukcija: steirischer herbst in Graz, Art Center Buda in Kortrijk for Gone West – NEXT Festival, HAU Hebbel am Ufer in Berlin, Fast Forward Festival/Onassis Cultural Centre in Athens, Festival d’Automne à Paris.Support by Sfeir-Semler Gallery (Hamburg/Beirut), Paula Cooper Gallery (New York).
Zahvala: Jack V Sturiano, Marcella Lista, Belal Hibri, SITU Studio, Christopher Kissoon, Raphael Fleuriet, Karolien Derwael
V sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/les-louvres-in-ali-brcanje-mrlica