Očiščenje

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje, sadsongskomplex:fi
Avtor: Sofi Oksanen
Režija: Jari Juutinen


Foto: Uroš Hočevar

Tragedija

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen (1977) velja za pisateljsko zvezdnico in se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga oblikovali sovjetska in nacistična okupacija. Sofi Oksanen je angažirana zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih.

Med bralci in kritiki severnoevropskih držav je zaslovela že s svojim prvim romanom Stalinove krave (2003), v katerem izvrstno izriše Estonijo v 20. stoletju. Mednarodni uspeh ji je prinesla drama Očiščenje, ki je bila krstno uprizorjena 7. februarja 2007 v Finskem narodnem gledališču. Leto kasneje je avtorica po drami napisala istoimenski roman, ki je bil preveden v več kot petdeset jezikov, v slovenščini smo ga dobili v prevodu Bibi Ovaske Presetnik. Z romanom se je utrdila kot eno najglasnejših pisateljskih glasov svoje generacije. Leta 2012 so po romanu uprizorili še opero v Finski narodni operi in posneli film, ki je bil finski kandidat za tujejezičnega oskarja. 

Očiščenjem je Sofi Oksanen napisala ostro dramo, ki izriše precej drugačno sliko povojne in polpretekle Estonije, kot jo slika uradna zgodovina. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v devetdeseta leta preteklega stoletja, ko je Estonija razglasila neodvisnost. Prizori iz različnih časovnih obdobij preigravajo dogodke ob koncu druge svetovne vojne, ko so se oblasti hitro menjavale, vse do časa tranzicije po razpadu Sovjetske zveze.
Nosilki dogajanja sta ženski različnih generacij, Allide Truu, preprosta starka, ki živi popolnoma izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zara, žrtev trgovine z ljudmi na begu pred krutimi zvodniki. Pod različno oblastjo sta obe ženski doživeli ekstremno nasilje in se preostanek svojega življenja borita za preživetje v represivnem svetu izredno omejenih možnosti. Aliide pred svojo hišo najde močno pretepeno, nezavestno Zaro. Izkaže se, da sta ženski sorodstveno povezani. Zara je vnukinja Aliidejine sestre Ingel. Ob srečanju z mlado Zaro se je Aliide prisiljena soočiti z bolečo in kruto preteklostjo, z zločini, ki jih je storila z lastnim izdajstvom. Aliide in Zara sta zaznamovani z različnimi obdobji estonske zgodovine. Obe sta doživeli grozote sovjetske Estonije in imata isti cilj, kako preživeti znotraj moških političnih struktur, ter se soočata z izgubo osebne in družbene svobode.

Očiščenje je ostra, bridka in kruta drama o ceni preživetja v razčlovečenem in krutem represivnem sistemu, je drama o ljubezni, izdaji in žrtvovanju, ki zastavlja vprašanja o intimnih odločitvah posameznika in politični odgovornosti v represivnih režimih.

Zasedba

Prevajalka: Julija Potrč Šavli
Dramaturginja: Alja Predan
Scenograf: Teemu Nurmelin
Kostumografka: Tinja Salmi
Avtor glasbe in zvoka: Ville Hyvönen
Oblikovalec svetlobe: Teemu Nurmelin
Lektor: Jože Volk
Oblikovalca videa: Teemu Nurmelin, Ville Hyvönen
Svetovalec za gib: Boris Ostan
Asistentka režiserja: Eva Kokalj

Nastopajo:

Aliide Truu, stara približno 70 let  Živa Selan
Mlada Aliide Truu, stara približno 20 let  Živa Selan
Zara, stara približno 22 let  Maša Grošelj
Hans Pekk, Ingelin mož  Luka Bokšan
Martin Truu, Aliidejin mož, partijski organizator/stranka, 10–15 let starejši od Aliide  Aljoša Koltak
Pavel oz. Paša, dvajsetletni ruski mafiozo  Rastko Krošl
Lavrentij oz. Lavruša, nekdanji častnik v KGB v srednjih letih, zdaj mafijaš  Damjan M. Trbovc

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ociscenje