Rajzefiber

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj, Gledališče Celje
Avtor: Goran Vojnović
Režija: Anica Tomić


Foto: Nada Žgank

Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović je eno najbolj prepoznavnih imen na slovenskem literarnem področju. Napisal je tri romane – Čefurji raus!Jugoslavija, moja dežela in Figa. Za prva dva je leta 2009 in 2013 prejel nagrado kresnik, za Figo pa Župančičevo nagrado 2017. Oktobra 2018 je za Jugoslavija, moja dežela prejela italijansko nagrado Latisana per il Nord Est, roman pa je v avtorjevi adaptaciji doživel tudi odrsko upodobitev. Za gledališče je Vojnović napisal še komedijo Tak si. Režiral je štiri kratke (Fužine zakonSezona 90/91Moj sin, seksualni manijakKitajci prihajajo) in dva celovečerna filma (Piran Pirano in Čefurji raus!). Z Markom Šantićem je napisal scenarij za Šantićev kratki film Sretan put Nedime. Napisal je tudi scenarij za kratki film Luči mesta v režiji Klemna Dvornika.

Poljski sociolog Zygmund Bauman v eseju Migracijska panika in njena (zlo)uporabazelo točno ugotavlja, kako smo vsi postali talci medijev, ki zelo spretno sporočajo javnosti o tesnobi in strahu in so prepolni referenc o migracijski krizi, ki je zavladala Evropi in ki naj bi najavljala zlom življenja, kot ga poznamo. V takšnem stanju se, ne glede na begunsko zgodovino naših prostorov, na migrante gleda kot na preteče in grozne sile, ki bodo uničile našo identiteto in integriteto. 
Rajzefiber spaja duh časa liberalnega sveta, ki teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati pa nas na vsakem koraku odmika od tega. 

Saša je prisiljen skrbeti za svojo bolno mamo. Dodatno pomoč zanjo mu najde prijateljica Daša. Iz begunskega centra pripelje mlado begunko, ki takoj sproži val predsodkov. Čeprav je Sašu skrb za mamo odveč, mu služi kot idealen izgovor, zakaj se ne more pridružiti punci, ki je odšla na študij v London. En teden se raztegne v en mesec in njegov odhod v tujino se vedno bolj oddaljuje. Sanje o boljšem življenju v tujini se hitro razblinijo z njegovim spoznanjem, da bo tam za vedno tujec, da je tujina svet izločencev, svet tesnobe, osamljenosti in neprilagojenosti, kjer ne bo nikomur več pripadal.

Skozi različne življenjske zgodbe se razkrivajo odnosi v družini in med prijatelji. Ljubezen je včasih samo izgovor za lastno nezrelost in neodločnost, dobrodelnost pa drugo ime za sebičnost in izgovor, zakaj se ne moremo soočiti z lastnimi težavami. Kaj se zgodi, ko se naš teoretični ali celo praktični aktivizem postavi pod vprašaj? Kaj bo, če se sami znajdemo v položaju, ko moramo sprejeti odločitve in ko nekaj, kar nam je tuje, postane naša sedanjost in stvarnost?

Zasedba

Dramaturginja: Jelena Kovačić Solarić
Scenografinja: Urša Vidic
Kostumografinja: Belinda Radulović
Avtor glasbe: Nenad Kovačić
Oblikovalec svetlobe: Deni Šesnić
Oblikovalec in avtor videoprojekcije: Luka Dekleva
Lektor: Jože Volk
Oblikovalec maske: Matej Pajntar
Asistentka kostumografke: Bernarda Popelar Lesjak

Nastopajo:
Aljoša Ternovšek
- Saša
Miha Rodman
- Igor
Lučka Počkaj
- Mama
Tanja Potočnik
- Daša
Lina Akif k.g.
- Amina


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/rajzefiber