Žalostinke

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Jernej Potočan
Režija: Jan Krmelj


Foto: Peter Giodani

Žalostinke prikazujejo utrinke iz življenja izpetih neznancev iz podzemnih kotičkov zanikrnih barov, kamor nihče ne zaide pomotoma. Samo v teh prostorih je še dovoljeno javno izražati žalost in bedo ter razpirati razpoke najintimnejših delov življenj tragikomičnih likov. Ker je žalost – največja javna skrivnost – postala nekaj sramotnega, se obupana skupnost lahko izoblikuje samo v zanikrnih barih. Ljudje v Žalostinkah so v tragikomičnih položajih, v njih vztrajajo in jih poskušajo narediti znosne. Čeprav iščejo rešitve za nastalo stanje, vsakič znova ugotovijo, da so te zgolj začasne. V njihovem svetu ni bližnjic, rešitve prinaša le korenita sprememba. Ko žalost zopet postane javna, pa se izkaže, da njihove zgodbe vendarle niso tako tragikomične …

Dramsko besedilo Žalostinke je nastalo kot del programa, imenovanega rezidenčno avtorstvo MGL. Mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v sodelovanju z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne skupine bodoče uprizoritve. Nastajanje dramskega besedila je ciljno usmerjeno, dramatik pa je kot avtor vpet v uprizoritveni proces, ki se začne že pred prvo bralno vajo.

Jernej Potočan (1996) je študent dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Ukvarja se s praktično dramaturgijo in dramskim pisanjem. Objavljeni sta bili dve njegovi dramski besedili (Vsaka pesem se enkrat izpoje in Odpad), štiri njegova besedila pa so bila uprizorjena v bralni obliki. Leta 2018 je prejel Grossmanovo nagrado za kratki scenarij Živalski vrt, januarja 2019 pa je bila uprizorjena kratka opera Uspavanka v sobi brez oken, za katero je napisal libreto.

Jan Krmelj (1995), študent gledališke režije na AGRFT, je gledališki in literarni ustvarjalec. Odpira prostore za uprizoritve in besede. Njegova prva pesniška zbirka Relikvije dihanja je bila nominirana za Jenkovo in Veronikino nagrado ter za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu 2015. Leta 2016 je ustanovil gledališko skupino »DivinaMimesis«. Med drugim je režiral avtorski projekt Marat: Po (MGL, 2015) in Kralja Ojdipusa (AGRFT, 2016). Je avtor številnih samostojnih performansov in razstave slik Relikvije, prostori, konji.

Zasedba

Dramaturginja: Petra Pogorevc
Kostumografka: Špela Ema Veble
Avtor glasbe: Luka Ipavec
Lektorica: Barbara Rogelj
Asistentka lektorice (študijsko): Jera Krečič

Nastopajo: Jernej Gašperin, Boris Kerč, Jaka Lah, Matic Lukšič, Bernarda Oman, Mia Skrbinac


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zalostinke