to jabolko, zlato

Produkcija: SNG Drama Ljubljana, Imaginarni - Zavod za kulturno dejavnost , Cankarjev dom, Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Simona Semenič
Režija: Primož Ekart


Foto: Matej Povše

Simona Semenič s svojo prepoznavno pisavo vsekakor predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike. Večkratna Grumova nagrajenka in nagrajenka Prešernovega sklada v tekstu to jabolko, zlato osvetljuje žensko seksualnost, ki se je loteva iskreno, igrivo, ja - tudi žgečljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Njeni (ženski) liki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer »se cajt ustavi in potem cajt stoji«.

***

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za Grumovo nagrado na 47. festivalu Teden slovenske drame. V obrazložitvi komisije je bilo med drugim tudi zapisano:
»Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!«

Za režiserja Primoža Ekarta je to že tretje srečanje z dramskimi besedili Simone Semenič. Uprizoritev besedila z naslovom zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štiriindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima je bila v letu 2012 nagrajena z nagrado Rudija Šeliga in nagrado občinstva na 42. festivalu Teden slovenske drame. Predstava je prejela tudi nagrado Združenja gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo v sezoni 2011/12.

Leta 2015 je bilo v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Imaginarnega v Ekartovi režiji krstno uprizorjeno besedilo z naslovom: medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti. Uprizoritev besedila z naslovom: to jabolko, zlato, je plod sodelovanja med tremi javnimi zavodi, Cankarjevim domom, MGL in SNG Drama Ljubljana, ter Imaginarnim, zavodom za kulturno dejavnost.

Primož Ekart

Zasedba

Dramaturginja: Simona Hamer
Lektorica: Maja Cerar
Kostumografka: Jelena Proković
Avtorja glasbe: Silence
Koreografka: Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Asistentka dramaturginje (študijsko): Helena Šukljan

Nastopajo: Barbara Cerar, Mirjam Korbar, Nika Rozman, Mia Skrbinac in Primož Vrhovec

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/to-jabolko-zlato