Gospa z morja

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Avtor: Henrik Ibsen
Režija: Tin Grabnar


Foto: Peter Uhan

Pri pečini leži napol mrtva morska deklica. Zašla je z morja v fjord in ne najde več ven. Zdaj leži v napol slani, napol sladki vodi in umira.

Takšna je notranja podoba ženske, ki živi razpeta med predvidljivo rutino družinskega življenja in svojimi neuresničenimi ideali. Ima vse, kar je v naši družbi razumljeno kot pogoj za brezskrbno in mirno življenje. Ima ljubečega moža, veliko premoženje, prijetno družinsko okolje in urejen vsakdanjik. Ima vse pogoje, da bi lahko bila srečna. Pa vendar jo v globinah duše razjeda. Žene jo nepotešena želja, da bi razbila predvidljive družbene vzorce in se podala v neznano. Vleče jo ven, na odprto morje. Razpeta med realnostjo in fantazijo počasi hira. Vse bolj postaja takšna, kot jo želijo videti drugi. Živi tako, kot se od nje pričakuje. Potlačila je svoje hrepenenje in se prepustila konformizmu. Še malo, pa se bo scela udomačila.

Elida je del družine, ki živi v majhnem skandinavskem mestu. To naselje je tako rekoč odrezano od sveta. Med veličastne fjorde, strme pečine in vetrovne vrhove le redkokdaj zaide kakšen tujec. Mestece na severu zaživi samo poleti, ko ga napolnijo letoviščarji. Takrat začnejo počasni parniki obljubljati, da je nekje daleč stran boljše in lepše življenje. Parniki s seboj pripeljejo upanje. To poletje jih bo obiskal družinski prijatelj in nekdanji inštruktor otrok, gospod Arnholm. Njegov prihod bo zlagoma odstrl tančice skrivnostne preteklosti in kot v kakšni psihološki detektivki razkril zamolčano družinsko zgodbo, kjer so vsi odnosi trdno prepleteni med seboj. Velikan norveške dramatike v središče svoje zgodbe, ki se poigrava z norveško mitologijo, postavi vprašanje partnerskega odnosa. Med divjimi slikami skandinavske pokrajine analizira psihološke mehanizme ljubezni. Skozi premišljeno razporejene dvojice nam omogoči razmislek o različnih vidikih partnerskega življenja. Zakaj želimo svoje življenje živeti v dvoje? In kakšne so družbene okoliščine, ki pogojujejo naše odločitve? Razpeti med svojimi notranjimi goni in pritiski okolja poskušajo protagonisti naše zgodbe vsak po svoje poiskati odgovor.

- Tin Grabnar

Zasedba

Avtorji priredbe: Tin Grabnar, Brina Klampfer, Urša Majcen
Prevajalec: Darko Čuden
Dramaturginja: Brina Klampfer
Skladateljica in oblikovalka zvoka: Mateja Starič
Scenografa: Dorian Šilec Petek, Sara Slivnik
Kostumografinja: Sara Smrajc Žnidarčič
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner
Lektorica: Klasja Kovačič
Svetovalec za gib: Klemen Janežič
Asistentka dramaturginje: Urša Majcen
Izvjalaca glasbe: Matjaž Krivec, Marko Brdnik

Nastopajo:

Bojan Emeršič - Doktor Wangel
Pia Zemljič - Ellida Wangel, njegova druga žena
Tina Vrbnjak - Boletta, starejša hči iz prvega zakona
Doroteja Nadrah - Hilda, mlajša hči iz prvega zakona
Rok Vihar - Arnholm, nadučitelj
Luka Bokšan - Lyngstrand
Klemen Janežič - Tujec


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/gospa-z-morja-1