Zlati zmaj

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst
Avtor: Roland Schimmelpfennig
Režija: Janusz Kica


foto Agnese Divo

Zgodba predstave se odvija okrog tajsko-kitajsko-vietnamske restavracije v nekem zahodno evropskem mestu, kjer se odvijajo zgodbe kuharjev, natakaric, gostov in sosedov. Tekst ponuja dvojni, igralski in vsebinski izziv. Avtor predvideva namreč, da vsak od petih igralcev odigra več oseb in to v navidezno absurdni razsežnosti – ki dejansko črpa iz arhetipa starogrškega gledališča - , kjer moški odigrajo ženske vloge, stari pa like mladih. Na tej osnovi se razvija aktualna pripoved o problematikah imigracije; tekst se na svoj način, brez pretencioznega moraliziranja dotakne tem legalnega priseljevanja, vzvišenega odnosa do drugačnih, ravnodušnosti civilne družbe do pravic, do humane dimenzije in kulture izvenevropskih sosedov.

»Kaj bi si zaželel?« se v predstavi sprašujejo osebe med preobrazbami, s katerimi preidejo od realnih do pravljičnih likov, ki na najbolj krut način izražajo neuravnovešenost nečloveških medsebojnih odnosov (»Mravlje potem rečejo, da naj bo muren vesel, ker ima streho nad glavo. Rečejo, naj bo vesel, da ga ne pošljejo stran. Nazaj.«)

Zasedba

Prevod: Mojca Kranjc
Kostumi: Slavica Radović Nadarević
Glasba: Arturo Annecchino
Oblikovanje luči: Peter Korošic
Lektor: Jože Faganel

Nastopajo:   


Predstava uvrščena v tekmovalni program 46. Festivala Borštnikovo srečanje
Nagrada za najboljšo žensko vlogo Maji Blagovič za vloge Vnukinje, Azijke, Mravlje in Špecerista na festivalu Joakiminterfest v Kragujevcu
Nagrada za najboljšo moško vlogo Romeu Grebenšku za vloge Deda, Azijca, Natakarice in Murna
na festivalu Joakiminterfest v Kragujevcu


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zlati-zmaj