Tri verzije prostora

Produkcija: Bunker, Muzeum


Foto: Nada Žgank

Plesna trilogija Dinamike prostorov 2016-2018 avtorskih dvojic koreograf in vizualni umetnik je nadaljevanje raziskave znotraj realiziranih performansov trilogije: Dinamika liminalnega prostora, 2017(Maja Kalafatič, Venelin Shurelov) in Točka osi, 2018 (Tina Valentan, Polona Maher), ki delujeta kot svojevrsten modul za sintezno plesno predstavo z naslovom Tri verzije prostora, ki bo nadgradnja dveh enot v eni predstavi. Izhodišče predstave je raziskava prostorskih dinamik s poudarkom na fenomenu nihanja v umetnosti. Abstraktno, teorija, aktualnost in praksa skozi večletni proces omogočajo aplikacijo novih metodologij. Projekt Tri verzije prostora spenja koreografijo z razmislekom likovnega umetnika in koreografa v gledališče. Sintezni projekt Dinamike prostorov, ki je plod triletnega dela in treh ustvarjalnih tandemov bo redefiniral klasične plesne koncepte sodobnih evropskih avtorjev.

Avtorici projekta sta zapisali: "Prostor palimpsesta je orodje, s katerim gradimo čutno zaznavne svetove. Naš prostor čakanja izpostavlja detajle, “nekaj znotraj nečesa”, kar bi v stanju gibanja težko opazili. Vzpodbujeni  miselni proces znotraj pojmovnih mrež omogoča subtilne zaznave. Heterotopije so položaji zunaj vseh krajev, a vsak ima svoje mesto  - tako so naša telesa hkrati premikajoči "objekt" in tisti, ki premika."

Zasedba

Izvajalke in ustvarjalke: Tina Valentan, Maja Kalafatić, Nina Pertot Weis
Zasnova in koreografija: Tina Valentan, Maja Kalafatić
Dramaturgija: Barbara Novakovič Kolenc
Oblikovanje prostora: Polona Maher
Kostumografija: Maja Mirković
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
Avtorica videa: Valerie Wolf Gang

V sodelovanju z Narodnim dom Maribor, Layerjeva hiša Kranj, KD Qulenium Kranj in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – JSKD.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tri-verzije-prostora