Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže
Avtor: Howard Zinn
Režija: Tina Podbevšek

Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2018 znašel v Mariboru?
»Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.«

Predstava »ristusu ni uspelo, prišel je Marx je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.

Predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi. 

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentov ter aktivistov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu. 

Prva slovenska uprizoritev.

Zasedba

Dramaturško svetovanje: Nika Bezeljak
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer
Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak

Nastopajo: Tomaž Podbevšek, Tamara Zaner, Anastazija Leščak, Izidor Gavez


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kristusu-ni-uspelo-prisel-je-marx