Café Evropa

Produkcija: Gledališče Glej


Foto: Neža Oblak / Gledališče Glej

Avtorska predstava / ID: Babylon

 

Welcome! Bienvenuti! Wilkommen! Bienvenue! Dobrodošli v Café Evropa! Rahlo razpadajoči, precej brez smisla, nenehno izgubljeni in močno razdvojeni. Soočimo se s strahovi, poigrajmo se s pričakovanji, razpadimo pred očmi razpadajoče Evrope. Ujeti nekje vmes. Kdo smo? Kam gremo?

Café Evropa je simbolno mesto Evropske unije, sodobnega Babilona, v katerem druga z drugo, ena mimo druge in ena proti drugi sobivajo različne identitete. Café Evropa generaciji, ki ji je pogosto odvzet glas. daje mesto in se brutalno sooča z eksistencialnimi in družbenimi vprašanji nacionalne in evropske identitete, družbenih vrednot in norm ter mesta mladih v družbi.

Babilonski stolp se gradi in razpada, Café Evropa pa prek različnih uprizoritvenih tehnik avtorskega gledališča, giba, besedila in glasbe sestavlja mozaik raznovrstnih in kontradiktornih pozicij mladih. Tukaj in zdaj. S(m)o in nis(m)o, povsod in nikjer. Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi.

 

Izvedba projekta ID: Babylon je sofinancirana s strani Evropske komisije, programa Ustvarjalna Evropa, Kultura. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Projekt sofinancirajo tudi MOL in MK.

 

ID: BABYLON, znotraj katerega je nastala predstava Café Evropa je gledališki projekt, preko katerega raziskujejo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Njihovi interesi, upanja in strahovi bodo temelj del, ki jih bodo ustvarili v nadaljevanju.

Partnerji projekta so ID: BABYLON ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi. Vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih rojstnih držav.

Zasedba

Avtorji in nastopajoči: Anna Andolšek, Laura Antončič, Manca Dečman, Almedin Kajtazović, Tina Malenšek, Kaja Savodnik, Nina Žerdin

Mentorja: Vid Klemenc, Anja Pirnat
Kostumografija: Mateja Čibej
Raziskovalka: Anja Pirnat
Tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Izvršna producentka: Inga Remeta


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/cafe-evropa