CTRL. SHIFT. ESC.

Produkcija: Plesni teater Ljubljana


Foto: Drago Videmšek

Ali ste vedeli, da je ledena gora, ki jo vidimo v morju, v resnici samo njen vrh? 7/8 ledene gore je potopljene v morje in jo v globini vidijo samo prebivalci mrzlega morja.

Že nekaj časa internet ni samo informacijski medij, ampak paralelni svet, v katerem informacije živijo lastno življenje, urejeno po lastnih pravilih – po zakonu interneta. Ta svet soobstaja s svetom resničnosti in spominja nanj, saj so informacije o ljudeh in dogodkih izbrani in urejeni trenutki iz resničnega sveta. Zaradi tega včasih ne ločimo resnice od njene virtualne različice.

Razlika je pa v kontroli (CTRL.). Ljudje, ki »živijo« v ekranih, so urejena verzija tistih, ki jih mogoče celo poznamo, ali mislimo da jih poznamo, s katerimi delimo lastno podobo ali iz te podobe izbiramo vrh ledene gore, ki bo zastopal našo identiteto v virtualni resnici.

Virtualna identiteta je »profil«, poenoten obrazec za razumevanje lastne podobe, ki funkcionira bolj kot pobarvanka kakor list za risanje osebnosti. Ko se med mladimi začne razvijati samopodoba pod vplivom izbire »The best of«, lahko nastane problem – kaj se dogaja s preostankom ledene gore, kam naj naslovimo potopljenih 7/8 osebnosti, ki ni za javnost – ki ni lepa, ni srečna, ni pobarvana, ali se celo sploh še ni razvila?

Ko se mavrična podoba z interneta preseli v realno okolje, v parke, na šolske hodnike in učilnice (SHIFT.), kontrola nima radirke ali funkcije »razveljavi«. Če nam je vsebina pod bleščečim površjem sploh znana, ali znamo z njo hoditi, govoriti in ohranjati odnose?

Predstava CTRL.SHIFT.ESC. opozarja prav na ta problem. Informacijske tehnologije in z njo povezanih navad sodobnega sveta ne moremo zanikati niti prepovedati (DEL.). Ne obstaja pobeg iz virtualne resničnosti, obstaja le pobeg iz njenih pasti (ESC.)

Šele ko nam uspe razumeti virtualno vsebino kot vrh ledene gore, lahko ohranjamo zdravo identiteto v celoti.

Zasedba

Avtorstvo, koreografija, režija: Natalija Manojlović
Soustvarjanje in izvedba: Barbara Kanc, Katarina Barbara Kavčič Popič, Aja Zupanec
Glasba: Mario Marolt
Vizualna podoba: Andrej Štular
Kostumi: Slavica Janoševič
Oblikovanje luči in tehnične rešitve: Janko Oven
Kreativna producentka: Katja Somrak

 

Priporočena starost: 8+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ctrl-shift-esc