Merilci bremen

Produkcija: Flota, Bunker


Foto: Špela Bergant

Predstava Merilci bremen je serija koreografskih situacij, ki temeljijo na ritmičnih, prostorskih, telesnih in kinetičnih soodvisnostih plesalk. Tudi v primerih, ko se plesno gradivo osamosvoji, je vanj vselej odtisnjeno še neko drugo telo. Naše telo nikoli ni eno, ampak vselej posledica, izid in možnost različnih množin in odnosov s časom, prostorom, drugimi telesi in premiki. Kompozicijo Merilcev bremen strukturirajo akumulacijski in variacijski postopki, pri čemer se razmerja med posameznostjo in skupnim, med individualnim in mnoštvenim skušajo premikati hkrati v materialnih (telesnih), kinetičnih in motivacijskih (socialnih) pomenih.

Breme iz naslova izhaja iz povsem telesnih izhodišč, ki pa imajo vselej hkrati tudi svoje eksistencialne in socialne pomene. Popolna izpostavitev telesa sili gravitacije (tlem ali suspenzu) je pretvorba telesa v čisto breme. Če želimo gibanje, moramo proizvesti upor. Vsaka postavitev dveh ali več teles v odnos pa tako v materialnem, kakor tudi eksistencialnem ali socialnem smislu nujno pomeni tudi porazdelitev bremen. V Merilcih bremen so elementi kinetičnega motorja plesnih gradiv prav načini porazdelitev bremen. Ustvarjalce so posebej zanimali prehodi, v katerih koreografska kompozicija prehaja v neko »nulto« stopnjo družbene kompozicije.

Zasedba

Koreografija: Jana Menger
Dramaturgija: Rok Vevar
Glasba: Matevž Kolenc
Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak

Nastopajo: Veronika Valdes, Tajda Podobnik, Tini Rozman, Maša Hawlina, Neža Blažič, Neja Jeršin, Špela Šafarič, Andreja Vezovnik, Manca Kaliman


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/merilci-bremen