Čarobni mehurčki

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Avtor: Luís Beviá


Foto: Alex Archer

V okviru abonmajskega programa Ciciban bo v Drami med 16. in 18. novembrom gostoval priznani španski umetnik Luís Beviá, ki je svojo ustvarjalno kariero posvetil raziskovanju milnih mehurčkov. Grajenje milnih mehurčkov na vse mogoče načine je umetniku prineslo mednarodno prepoznavnost. Sprva je ustvarjal in nastopal skupaj s španskim igralcem Pepom Bouom, s katerim sta sodelovala tudi s prestižnim Cirque du Soleil pri scenografiji ene izmed njihovih predstav. Kasneje je Luís Beviá nadaljeval samostojno pot, njegovi Čarobni mehurčki pa so ena najuspešnejših uprizoritev, ki je na španskih in svetovnih odrih doživela že ogromno število ponovitev in bo prvič na ogled tudi v Sloveniji. Na odru bodo gledalci vstopili v čarobni svet mehurčkov: "Oseba v mehurčku, v katerem je še na tisoče mehurčkov. Majhni, veliki in vseh barv. Drsijo navzdol, pa tudi plezajo navzgor in kljubujejo sili težnosti. Znanost in umetnost se združita v milnem vesolju in oder postane ogromen mehurček."

Luis Beviá je igralec, scenarist, filmski in gledališki režiser ter vsestranski ustvarjalec. Svet milnih mehurčkov vseh oblik ga vznemirja že od otroških let, ko je med igro ugotovil, da jih lahko s pomočjo veliko kreativne energije oblikuje v najrazličnejše podobe in skulpture. Beviá je razkril, da ni skrivnost, kako ustvariti popoln milni mehurček: »Ljudje ne vedo, da je edini pogoj uporaba zelo majhne količine mila.« Z raziskovanjem mehurčkov je odkril, da so mehurčki pravzaprav sestavljeni iz vode, milo pa služi za zmanjševanje površinskih napetosti. Tako je mogoče ustvariti neskončno veliko različnih oblik in struktur milnih mehurčkov.

Milni mehurčki spodbujajo kreativnost, odprtost in pristno otroško veselje, hkrati pa tudi v odraslih prebudijo spomin na brezskrbno igro, iskreno čudenje in občudovanje. Največja posebnost in prisrčnost mehurčkov, ki na prvi pogled delujejo zelo hitro minljivi in občutljivi, je morda prav v njihovem živahnem značaju. Nenehno se premikajo, raztezajo in elegantno gibljejo kot plesalci, se vzpenjajo ali in se spuščajo kot kometi, se zibajo kot čolni in ladje, rastejo kot otroci skozi leta v hitrem posnetku, usmerijo dim in paro kot dimniki ter spreminjajo obliko kot amebe. Milni mehurčki se ne ustrašijo nobenega eksperimenta in z vsakim dihom ustvarijo neponovljivo intimno atmosfero. V kombinaciji s svetlobnimi učinki in glasbo pa njihov odrski izraz postane čarobno gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/carobni-mehurcki