Goli oder

Ljubljana, 21. 11. 2018 - 25. 11. 2018

14. mednarodni festival improvizacijskega gledališča


Foto: Maruša Rems

Goli oder je spet z nami! Oziroma bolje, mi smo spet z njim, mi smo v njem, mi smo festival. Kajti ljudje ustvarjajo festival in ne obratno. Produkcijska forma ne obstaja neodvisno od ljudi. Umetnice in umetniki, gledalke in gledalci, tehnice in tehniki, producentke in producenti, izvedbenice in izvedbeniki, pedagoginje in pedagogi, udeleženke in udeleženci delavnic, čistilke in čistilci, kuharice in kuharji, piske in pisci, fotografinje in fotografi so festival. Festival so odnosi med njimi, odnosi, ki so se gradili že prej, in odnosi, ki se pletejo, razkrajajo, spreminjajo, poglabljajo ali začenjajo v festivalskem objemu.

Letošnji Goli oder je del večjega mednarodnega projekta Our Lives, ki na festivalih, koprodukcijah, delavnicah in pogovorih združuje improvizacijske umetnike iz vseh 28 držav Evropske unije in se tematsko ukvarja z življenji in načini bivanja v različnih geografskih, kulturnih, političnih in ekonomskih razmerah. Raziskovanja teh tem se ne loteva preko splošnih, teoretskih ali medijskih, vstopov, temveč preko polja osebnega.

Novembra se v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, Menzi pri koritu na Metelkovi in v Prešernovem gledališču Kranj s pestro mednarodno zasedbo iz vsaj 6 držav (upamo namreč, da gledalke in gledalci prihajate še z več koncev sveta), posvečamo temi stika. Pa naj gre za stik med performerji, stik med opazujočimi in nastopajočimi ali preprosto stik med življenji, ki so jih do te točke v času in prostoru izoblikovale različne zgodovinske, družbene in osebne preteklosti. 

Marsičesa gledališki improvizatorji nimamo – recimo močnih produkcijskih in finančnih pogojev, kontinuiranega dostopa do uprizoritvenih prostorov, obsežne kritiške in medijske podpore, dolgih podprtih ustvarjalnih procesov, pa tudi ne trajnostnih umetnostnih del, večkrat nam umanjka poglobljen razmislek o konceptih predstav, premalokrat se učimo od drugih sodobnih umetniških področij in pristopov, umanjka nam posluh za glasbo, zvok, gib, luč in prostor, ne lotevamo se poglobljenih likov, perfektnih dramaturgij in do potankosti izdelanih odrskih virtuoznosti, včasih nam zmanjka samokritičnosti, spet drugič samozavesti. A nekaj pa zagotovo imamo – predano raziskovanje stika. Lotevamo se ga igrivo, a odločno, z nežnostjo in vztrajnostjo, z veliko znanja in izkušenj, a hkrati z neskončno radovednostjo. In to je neprecenljivo bogastvo.

S stikom naprej! Globlje, pristneje, bolj živo, bolj igrivo!

 

Organizatorja festivala sta Kolektiv Narobov, Zavod Federacija ter Družina umetnosti Narobov, soproducenti so Zavod Bunker, KUD Kiks in Društvo Impro, umetniška vodjinja festivala pa je Maja Dekleva Lapajne 

 

Povezava: Delavnice v okviru festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/goli-oder-f-1