Tih vdih

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Nejc Gazvoda
Režija: Nejc Gazvoda


Foto: Peter Giodani

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi Tini, najmlajši hčerki, ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni. Tina ima sestro in brata, ki sta od nje starejša 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Tinina sestra, ki s fantom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, njun 30-letni brat, ujet v mentaliteto najstnika, pa še vedno živi doma, ampak tudi zanj se položaj začenja spreminjati: njegovo novo dekle namreč ne bi moglo biti bolj različno od njegove družine.

A najmlajša hčerka Tina vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

Nejc Gazvoda (1985) v dramskem besedilu, ki ga je po naročilu napisal za MGL, nadaljuje raziskovanje družinskih patologij, ki so ga zanimale že v drami Menjava straže in gledališki kriminalni nadaljevanki Vranja vrata.

S Tihim vdihom se bo večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najprepoznavnejših glasov svoje generacije Nejc Gazvoda prvič predstavil v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. V Tihem vdihu ga poleg slovenske družinske celice zanimajo patološkost in senzacionalistična naravnanost sodobnih medijev, hre­pe­nenje po medijski prepoznavnosti, izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.

Zasedba

Dramaturginja: Eva Mahkovic
Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Laren Polič Zdravič
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos

Nastopajo:
Mirjam Korbar
- Katarina
Jure Henigman
- Marjan
Ajda Smrekar
- Petra
Matej Puc
- Janez
Tjaša Železnik
- Maja
Lara Wolf (AGRFT)
- Tamala


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tih-vdih-1