Prihajamo od zelo, zelo daleč

Produkcija: New International Encounter
Avtor: New International Encounter


Foto: Arhiv FBS

V velikem šotoru je majhen šotor in v tem šotoru sta fanta. Omar in Rezan prihajata iz Aleppa v Siriji in želita povedati nekaj reči o življenju, čolnih, šotorih, vlakih, telefonih, hitri hrani in smrti. Poznata tudi skrivnost – o danih in prelomljenih obljubah.

Predstava z izvirnim naslovom We Come from Far, Far Away, umeščena v jurto, uporablja elemente pripovedovalstva, senčnega in predmetnega gledališča, komedije, klovnade in koncerta. Izhaja iz dokumentarnega gradiva, ki so ga ustvarjalci skozi pogovore in delavnice zbrali v prehodnem centru Hvalstad blizu Osla za otroke v starosti 13─18 let s statusom prosilcev za azil. Večinoma prihajajo iz Afganistana in Sirije in pot do Norveške so opravili brez spremstva odraslih sorodnikov. Njihove zgodbe so zapletene in osupljive, a kljub temu polne radosti in upanja. Konkretne zgodbe so v predstavi nadgrajene v univerzalno sporočilo o upanju, preživetju in volji.

New International Encounter je mednarodna skupina, ustanovljena leta 2001 na Češkem, s sedežema v Cambridgeu in Oslu. Veliko gostujejo in prejemajo najpomembnejše nagrade na mednarodnih gledaliških festivalih za mlade, so tudi dobitniki najprestižnejše Assitejeve nagrade za umetniško odličnost leta 2011 na svetovnem kongresu Assitej v Malmöju na Švedskem.

Predstavo podpirata Arts Council Norveške in Arts Council Anglije.
Gostovanje v Mariboru je podprlo norveško ministrstvo za zunanje zadeve.

Zasedba

Režija: Alex Byrne
Dramaturgija: Kjell Moberg
Scenografija in kostumografija: Kateřina Housková
Skladatelj: David Hlaváč
Oblikovalec svetlobe: Šimon Kočí

Nastopajo: Václav Kalivoda, Iva Moberg, Robert Orr, Julia Masli


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/prihajamo-od-zelo-zelo-dalec