Deblas/Boginje

Produkcija: CoraViento, Kino Šiška - Center urbane kulture
Avtor: Urška Centa, Katja Šulc, Kukla
Režija: Urška Centa


Foto: Peter Perunović

Tri ženske, trije avtorski izrazi, trije arhetipi, trije obrazi. Andaluzija, Balkan, preteklost in sedanjost.

Deblas/Boginje je avtorska plesno-glasbena predstava treh samosvojih avtoric, Urške Centa, Katje Šulc in Kukle, ki za svoj navdih jemlje romsko žensko, podobo večne fascinacije in kontradikcije, ter jo prenaša v naš kulturni prostor.

Predstava je zasnovana v obliki triptiha, ki skozi tri temeljne postaje – rojstvo, poroka, samota – išče skupne prostore Andaluzije in Balkana, se upira stereotipom, mačizmu in šovinizmu, hkrati pa objema ženskost, strast in lepoto. Avtorice v nepredvidljivem spoju giba, glasbe in podobe preigravajo različne arhetipe ženske, ki preizkuša meje, lastna in tuja pričakovanja, zastavljene in vsiljene ideale.

Plesalka in koreografinja Urška Centa raziskuje korenine flamenka in ga razširja na polje sodobnega plesa, skozi iskanje bistva, preizkušanje neznanih teritorijev, seganje v nezavedno. Pevka in glasbenica Katja Šulc je krik in je glas iz drugega sveta, napaja se pri flamenko poeziji, tradicionalnih romskih pesmih in abstraktnih folk vokalizacijah. Vizualna in glasbena perfomerka Kukla skozi zvok in podobo vstopa v polpreteklo zgodovino Balkana in njegov fatalizem.

Zasedba

Koncept: Urška Centa
Soavtorstvo koncepta: Katja Šulc, Kukla
Koreografija: Urška Centa, Tina Habun, Anamaria Bagarić
Glasba: Katja Šulc, Kukla, Urška Centa
Vizualije: Kukla
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek
Fotografija: Peter Perunović
Kostumografija: Damir Raković Ponorelli
Režija promo videa: Kukla
Direktor fotografije: Peter Perunović

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/deblas-boginje