Fight Bright

Produkcija: KUD Cortesia, Cankarjev dom, Plesni teater Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni center Svetvinčenat, Stanica Žilina-Záriečie (SK), Scenario Pubblico – Centro nazionale di produzione della danza (IT)
Avtor: Milan Tomášik & Co
Koreografija: Milan Tomášik


Foto: Arhiv Milan Tomášik & Co

Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav (2014–18). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v dveh predhodnih skupinskih predstavah: Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015).

Predstava Fight Bright, zaznamovana z medarodno ustvarjalno posadko, se zavzema za pristno zaznavo in prepoznavanje; ostrino uporablja za obrambo, nikoli za napad; tveganje za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki vodi k izhodišču spopadov ter pri tem išče sočutje in krepi dialog. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko (pre)izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

V koreografskem opusu Milana Tomášika ima središčno vlogo glasba. Pri Fight Bright je nastajala sočasno s koreografijo in zato iz nje na določnih mestih tudi izhaja. Je avtorsko delo francoskega skladatelja Simona Thierréeja, ki je kot skladatelj in glasbenik vrsto let sodeloval s Tomášikom pri soustvarjanju predstav mednarodno uspešnega kolektiva Les SlovaKs.

Zasedba

Zamisel in koreografija: Milan Tomášik
Asistentka koreografa: Špela Vodeb
Ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu, Alessandro Sollima, Tina Valentan, Špela Vodeb, Milan Tomášik
Avtorska glasba: Simon Thierrée
Oblikovanje svetlobe: Janko Čief, Aljaž Zaletel
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
Produkcijski menedžerji: Nina Fajdiga, Milan Tomášik in Katarína Zjavková
Fotografija in video: Stanislav Dobák
Projekt so sofinancirali: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Slovaška fundacija za umetnost in Alpeks
Zahvala: Charlie Brittain, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/fight-bright