Poezija narave

Produkcija: Jasmina Križaj, Simon Wehrli, Daniel Gisler (SLO, CHE)
Avtor: Jasmina Križaj, Simon Wehrli, Daniel Gisler


Foto: Saša Huzjak

Predstava Poezija narave povabi dva kontrastna elementa na ples: naravo in kulturo. Ali kar: naravo in poezijo. Opremljena z neizčrpno vnemo sta koreografa Jasmina Križaj in Simon Wehrli skočila v grmovje in za seboj potegnila tudi glasbenika Daniela Gislerja. Skupaj ustvarjajo gibalne rime, ob začaranih zvokih sintetizatorja prepevajo melodije, ki gredo hitro v uho, in recitirajo svojo poezijo. Poezija narave slavi trenutek združitve odra z občinstvom ter ustvarja svet, ki samo je in kjer ni treba ničesar storiti.

***

Jasmina Križaj je diplomirala iz koreografije na Akademiji za ples in gledališče v Amsterdamu. Svoje delo je predstavila na številnih domačih in tujih odrih ter festivalih. Leta 2006 je za predstavo Zebra in the Hair Saloon prejela nagrado za najboljšo predstavo na festivalu ACT v Bilbau, Španija. Leta 2010 je bila izbrana za sodelovanje v projektu Davida Zambrana Flying Low and Passing through Costa Rica. Je članica kolektiva 50collectiVe, ki je do sedaj gostoval v Evropi in obeh Amerikah. Leta 2013 je prejela štipendijo za udeležbo v izobraževalnem programu DanceWEB v sklopu dunajskega festivala ImpulzTanz (mentor Ivo Dimchev). V obdobju 2010 – 2014 je bila del mednarodnega projekta Modul Dance, v okviru katerega je v tesnem sodelovanju s portugalsko umetnico Cristino P. Leitao (CJ collaboration) ustvarila dve predstavi: The Very Delicious Piece in The Very Boring Piece. Jasmina je pravkar zaključila porodniški dopust in je v procesu za novo predstavo z umetnikoma Simonom Wehrlijem in Danielom Gislerjem z naslovom Poezija narave.

Simon Wehrli (1983, Švica) je študiral na Scuola Teatro Dimitri v Versciu v Švici in na Trinity Laban v Londonu. Kot plesalec, igralec in glasbenik sodeluje v različnih projektih v Evropi in ZDA. Simon je ustanovni član gibalnega gledališča Collettivo Spettatori in plesno-improvizacijskega projekta 50collectiVe. Leta 2010 je bil izbran za sodelovanje v projektu Davida Zambrana 50 Days of Flying Low and Passing through Costa Rica. Leta 2013 je ustvaril svoj prvi celovečerni solo Greatest Hits, ki je imel premiero v Tanzhaus v Zürichu. Od takrat deluje tudi kot koreograf. Njegova dela so False Entries, How To be Clairvoyant, Wireless,... Trenutno v sodelovanju s slovensko umetnico Jasmino Križaj in švicarskim glasbenikom Danielom Gislerjem pripravlja projekt z naslovom Poezija narave.

Daniel Gisler (1981, Švica) je pianist in soustanovitelj priljubljene švicarske pop skupine My Name Is George (nagradi Swiss top in Austrian Newcomer) ter član trenutno najbolj uspešnega švicarskega glasbenega benda Hecht (Swiss Music Awards 2013 in 2018). Daniel je zelo dejaven kot studijski glasbenik, veliko svojega časa pa preživi na turnejah po Švici in tujini. Njegove reference vključujejo: Michael von der Heide, My Heart Belongs To Cecilia Winter, Pixie Paris, Ein Gescheiteter (nastop: Florian Toberer in Michael Barengo).

Zasedba

Izvedba: Jasmina Križaj, Simon Wehrli, Daniel Gisler
Koncept & koreografija: Jasmina Križaj, Simon Wehrli
Dramaturgija: Robert Steijn
Oblikovanje luči in scene: sonda 5 v sodelovanju s Križaj / Wehrli / Gisler
Kostumi: Daniel Gisler, Simon Wehrli, Jasmina Križaj
Produkcija: lil (life is life)
Koprodukcija: Theater am Gleis Winterthur, TanzPlan Ost, Plesna izba Maribor – Platforma sodobnega plesa, Tanzhaus Zurich, Grand Studio Bruselj, TanzRaum Herisau
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, TanzPlan Ost, Ernst Göhner Foundation


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/poezija-narave