Izkoristi in zavrzi me

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Iza Strehar
Režija: Gregor Gruden


Foto: Peter Giodani

»A to, da se delaš, da ti je mar za ljudi, ko ti v resnici ni, je pa v redu? Zakaj je to sploh legalno?«

Obstaja več ljudi, ki bi jih najlažje opisali z besedo »turisti«. Ampak to niso ljudje, ki radi raziskujejo in spoznavajo tuje kraje ter se nato vrnejo domov. Gre za ljudi, ki se igrajo turizem po intimnih življenjih drugih; so prijazni, kažejo zanimanje, hlinijo navezanost ter iz ljudi izvlečejo najgloblje želje in skrivnosti. Ko si vzamejo vse, kar želijo in kar lahko dobijo, preprosto odidejo in poiščejo nekoga drugega. Ne premorejo veliko empatije, zato se ne zavedajo, da bi lahko s svojim odhodom kogar koli prizadeli. Ali pa jim preprosto ni mar.

To je zgodba o petih mladih odraslih, ki raziskuje, kako zelo nevarna je lahko igra intime – sploh če si neizkušen, ranljiv in zmeden glede svojih osebnih načel. Kdor ne zna prevzemati moralne odgovornosti do sočloveka, je ne bi smel igrati.

Dramsko besedilo Izkoristi me in zavrzi je nastalo kot del novega programa, imenovanega rezidenčno avtorstvo MGL. Mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v dialogu z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne skupine bodoče uprizoritve. Nastajanje dramskega besedila je ciljno usmerjeno, dramatik pa je kot avtor vpet v uprizoritveni proces, ki se začne že pred prvo bralno vajo.

Zasedba

Dramaturginja: Ira Ratej
Scenograf: Damir Leventić
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Kamerad Krivatoff
Koreograf: Sebastjan Starič
Lektor: Martin Vrtačnik
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos
Oblikovalka maske: Mirela Brkić
Asistentka režiserja: Mojca Madon
Asistentka kostumografa: Ana Janc

Nastopajo:
Lena Hribar k. g. – Leni
Anuša Kodelja k. g.  –Viktorija
Filip Samobor – Peter
Matic Lukšič – Žan
Tines Špik k. g. – Dejan

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/izkoristi-me-in-zavrzi