Addamsovi

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa
Režija: Aleksandar Popovski
Koreografija: Anja Möderndorfer


Foto: Peter Giodani

Čudaška in srhljiva, vendar tudi nadvse zabavna družina Addams se je prvič pojavila v stripu, ki ga je ameriški risar Charles Addams leta 1938 začel objavljati v tedniku The New Yorker. Znani stripovski liki, oče Gomez in mati Morticia, otroka Wednesday in Pugsley, stric Fester, babica, strežaj Lurch, Stvar in drugi, so v šestdesetih letih 20. stoletja nastopili tudi v priljubljeni televizijski seriji. Najbolj so zasloveli v dveh filmih Barryja Sonnenfelda z začetka devetdesetih let, v katerih so blesteli Raúl Juliá kot Gomez, Anjelica Huston kot Morticia, Christina Ricci kot Wednesday in drugi.

Mjuzikel je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na edinburškem gledališkem festivalu.

Addamsovi so v ameriški kulturi in širše dosegli tolikšno slavo, da so jih v časniku The Daily Telegraph razglasili za »najbolj ikonično ameriško družino, skupaj s Kennedyjevimi«. Po pomembnosti in kulturnem vplivu so jih z Rooseveltovimi in Kennedyjevimi primerjali tudi v tedniku Time, češ da so tako specifično ameriški, da je težko razpravljati o zgodovini dežele, ne da bi jih vsaj omenili. Imeli so izjemen vpliv na ameriški strip, televizijo in film, navdihnili in spodbudili pa so tudi tako imenovano gotsko subkulturo in njeno ekstravagantno modo.

Avtor stripa si je Addamsove zamislil kot satirično nasprotje ameriškega ideala družine 20. stoletja. Portretiral jih je kot ekscentrične aristokrate z zateženim okusom in bizarnimi hobiji, ki se ljudem v njihovi okolici pogo­sto zdijo nenavadni in celo zastrašujoči, čeprav v njihovi družini pravzaprav vladata red in harmonija. Avtorji mjuzikla so njegov zaplet osredotočili na Wednesday, ki je iz otroka zrasla v mlado dekle in se zaljubila, vendar njen izbranec Lucas Beineke prihaja iz popolnoma običajne družine iz Ohia. Ker se je treba prepričati, da bosta družini zaljubljencev med seboj lahko shajali, Addamsovi dobijo obisk. Mnenja o poroki se pri vseh starših razhajajo, a Wednesday je kljub preprekam neomajna.

Zasedba

Prevajalec: Andrej Rozman Roza
Avtor priredbe aranžmajev: Laren Polič Zdravič
Dramaturginja: Eva Mahkovic
Scenografinja: Urša Vidic
Kostumografinja: Jelena Proković
Oblikovalka maske: Špela Ema Veble

Nastopajo: 

Iva Krajnc Bagola - Morticija Addams
Uroš Smolej - Gomez Addams
Viktorija Bencik Emeršič - Sreda Addams
Jurij Weiss k. g. - Bucko Addams
Jaka Lah - Gnoj Addams
Nataša Tič Ralijan - babica Addams
Filip Samobor - Krč
Gašper Jarni, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše k. g., Lina Akif k. g., Gaber K. Trseglav / Rok Prašnikar k. g. - predniki Addams
Barbara Ribnikar k. g. / Lena Hribar - Alenka Krneki
Robert Korošec k. g. - Jan Krneki
Matic Lukšič - Lukas Krneki

Glasbo na posnetkih izvajajo: Matej Kužel, Miha Petric, Luka Ipavec, Lazaro A. H. Zumeta, Žiga Kožar, Jan Gregorka in Laren Polič Zdravič

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/addamsovi