Šivilja in škarjice

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Dragotin Kette
Režija: Tatjana Peršuh


Foto: Boštjan Lah

Šivilja Bogdanka vztrajno, dan za dnem, šiva in reže, šiva in reže, šiva in reže za grajsko gospo … V tem enoličnem ritmu se ji utrne odlična ideja: »Kaj ko bi jaz imela takšne škarjice, ki bi se jim samo reklo: Škarjice hrustalke, po mizi bežite, jopico mi urežite! … in bi me ubogale?« In res, prileti ptiček, ki ji pove, da se ji bo želja izpolnila! Tu se zgodba šele prav zares prične …

Pred očmi gledalcev bodo čarobno oživele škarjice, v ustvarjanju Bogdankinega okolja pa se bo razburkal domišljijski svet najmlajših in tistih malo starejših gledalcev, saj bodo iz gomil blaga počasi »zrasli« grad, drevesa, gozd in drugi scenski elementi ter tako na nevsiljiv in nevsakdanji način spodbudili domišljijo.

V moderni postavitvi vsem dobro poznane Kettejeve pravljice Šivilja in škarjice je Bogdanka 21. stoletja vztrajen in delaven lik, ki se ji sicer nasmehne sreča, ko njene škarjice čudežno oživijo, a usodo vzame v svoje roke in tako postane svoje sreče kovač. No, pravzaprav svoje sreče šivilja. Le kakšno prihodnost si bo skrojila?

Pravljica zaživi v novi likovni in glasbeni podobi, čarobni zmesi tradicionalnega in sodobnega, vsakdanjega in neobičajnega. Gledalcem želijo namreč preko osveženega lika šivilje Bogdanke ponuditi pogled na svet in prihodnost, ki sta v večji meri odvisna od naše vztrajnosti in delavnosti, kot je bilo mogoče razbrati iz originalne predloge.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Dajana Ljubičić
Dramaturginja: Anja Pirnat
Avtor svetlobne podobe: David Orešič
Avtor glasbe: Borut Mori
Lektorica: Metka Damjan
Oblikovalec zvoka: Timotej Vidovič/Andi Gal
Mojster luči: Gašper Bohinec
Scenski tehnolog: Lucijan Jošt
Lutkovna tehnologa: Primož Mihevc, Dajana Ljubičić
Izdelovalci lutk in rekvizitov: Dajana Ljubičić, Darka Erdelji, Mojca Bernjak, Primož Mihevc in Sabina Hvastja
Izdelovalka kostumov in oblikovalka maske: Mojca Bernjak
Izdelovalci scenskih elementov: Lucijan Jošt, Primož Mihevc, Branko Caserman
Scensko-odrska mojstrica: Svetlana Maloić

Nastopata: Barbara Jamšek in Uroš Kaurin


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/sivilja-in-skarjice-1