Jure in Jaka

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Kitty Crowther
Režija: Ivana Djilas


Foto: Jana Jocif

Jaka je kos. In kosi so črni. Ampak Jaka ne misli, da je s tem kar koli narobe. Jaka v resnici o tem sploh ne razmišlja. Kajti tako pač je. Vse dokler se ne odpravi v širni svet in tam sreča Jureta. Jure je galeb. In galebi so beli. Pa tudi s tem ni prav nič narobe. Jure in Jaka sta različna. A kljub vsemu postaneta zelo dobra prijatelja. Skupaj preživljata veliko časa in lepo jima je skupaj. Dokler Jaka ne obišče galebje vasi. Biti nov v vasi ni preprosto. Sploh, če si drugačen. Pa čeprav ti prijatelj stoji ob strani. Lahko Jaka obogati galebji svet? Bo kosu uspelo ogreti srca vaških galebov?

Belgijska ilustratorka in pisateljica Kitty Crowter (1970) je leta 2010 za svoje delo prejela nagrado Astrid Lindgren. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da v svojih delih »ohranja slikaniško tradicijo ter jo obenem spreminja in prenavlja«. Po knjigi Škrt škrt kra čof! je to že njena druga slikanica, ki je prevedena v slovenščino in jo uprizarjajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Predstava Jure in Jaka je predvsem predstava o prijateljstvu, ki najmlajšim razpira nekaj izjemno bistvenih vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. Ali je vse, kar je videti drugače, tudi zares tako drugačno od nas samih?

Morske naplavine vsestranske britanske ustvarjalke Kirsty Elson so izhodišče za lutkovni svet v tej predstavi. Avtorico navdušujejo običajne miniaturne najdbe na cornwallski obali na jugozahodnem delu Velike Britanije, ki jih spreminja v visoko umetniške dekorativne predmete. Različne barve in teksture so pomemben segment njenega ustvarjanja, kjer prevladujejo različni koščki lesa, ki jih je morje oluščilo in sonce obledelo z barvnimi sloji.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Kirsty Elson
Avtor glasbe: Blaž Celarec
Kostumografinja: Jelena Proković
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Scenografka: Sara Slivnik
Oblikovalec luči: Igor Remeta
Lektorica: Metka Damjan
Izvajalci glasbe: Uroš Rakovec, Severa Gjurin, Boštjan Gombač, Marko Brdnik, Blaž Celarec
Fotografinja: Jana Jocif
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Erik Krkač

Nastopajo: Asja Kahrimanović Babnik, Matina Maurič Lazar, Blaž Celarec k. g.

 

Priporočena starost: 3-9 let


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/jure-in-jaka