Zverinice iz Rezije

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Milko Matičetov
Režija: Maruša Kink


Foto: Jaka Varmuž

Rezijanske zverinice in njihove poučne basni so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem področju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka basni Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve. Ob praznovanju 100. jubileja etnologa se Zverinice prvič selijo tudi na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Etnolog dr. Milko Matičetov je življenje posvetil zbiranju in raziskovanju slovenskega ljudskega izročila. Še posebej veliko ga je našel in zbral prav pri pravljičarkah in pravljičarjih v dolini pod Kaninom, ki so svoj dar pripovedovanja brusili predvsem skozi raznovrstne živalske zgodbe. Tekmovali so med seboj, čigava je imenitnejša. Neko daljše obdobje so se posvečali zgolj lisičjim zgodbam – le malokateri narod jih premore toliko. Pa je lisica vedno samo zvita in prevarantska? Tudi ko jo boter volk povabi na poskusno vožnjo z motorjem ali ko se željna lagodne sprostitve pridruži dekadentnemu uživaštvu še z dvema botricama?

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Tina Dobrajc
Dramaturginja: Tjaša Bertoncelj
Priredba in dramatizacija: Maruša Kink, Tjaša Bertoncelj in ekipa
Avtor glasbe: Kristijan Kranjčan
Oblikovalec svetlobe in fotograf: Jaka Varmuž
Lektorica: Metka Damjan
Lutkovna tehnologa: Zoran Srdić, Iztok Bobić
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Vid Kozelj
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Lučno vodstvo: Gregor Kuhar
Scenski tehnik: Jure Popovič
Izdelava lutk, kostumov in scenografije: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Zala Kalan, Marjeta Valjavac, Sandra Birjukov, Špela Ulaga, Maša Bračevac, Hana Juta Kozar, Michelle Wren, Mark Nikolič, Lara Mastnak, Zlatko Djogić

Igrajo: Aja Kobe / Polonca Kores, Katja Povše k. g., Miha Arh


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zverinice-iz-rezije-1