Profesionalci espe

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Boris Kobal
Režija: Jaša Jamnik


Foto: Jaka Babnik

Profesionalci espe je duhovita črna komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, »upokojeni« ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerka Bejbi, ki spričo obilnega ozadja bolj kot kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo.

Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti. Nato se zgodi duhovit obrat.

Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino: ugrabljenka je … hm?

Nato sosed in družina združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili.

Iskrivi dialogi, absurdni obrati in črnohumorne situacije odlikujejo to konverzacijsko in situacijsko komedijo, ki je prispela na natečaj za žlahtno komedijsko pero 2017 in bila uvrščena med tri najkakovostnejša nova besedila. Poleg odličnih dialogov nova slovenska komedija ponuja tudi duhovite in zabavne igralske naloge.

Boris Kobal je naš priznani režiser, igralec, voditelj in tudi dolgoletni direktor ter umetniški vodja Mestnega gledališča ljubljanskega. Na področju dramskega pisanja ima bogato zgodovino uspešno izvedenih komedij tako na odru kot na televiziji. Njegov humor je pronicljiv in lahkoten, leta 1997 je na Dnevih komedije zmagal s svojo komedijo Afrika ali Na svoji zemlji.

Zasedba

Dramaturginja: Tatjana Doma
Scenografinja: Vasilija Fišer
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Davor Herceg
Avtorja besedila songa: Jaša Jamnik in Davor Herceg
Lektor: Jože Volk
Oblikovalca luči: Jaša Jamnik, Uroš Gorjanc

Natopajo:
Renato Jenček - Oče
Manca Ogorevc - Mati
Živa Selan k.g. - Bejbi
Rastko Krošl - Sosed
Blaž Dolenc - Jure
Barbara Medvešček - Alenka

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/profesionalci-espe