Macbeth

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: William Shakespeare
Režija: Janusz Kica


Foto: Peter Uhan / Arhiv SNG Nova Gorica

Ko se neustrašni vojskovodja Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola. Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo (in njeno) željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje. Toda tudi narava je predstavljena kot mračna pokrajina krvoločnih živalskih bojev, neviht in neurij, naseljena s fantastičnimi bitji, ki se nam (nemara drugače kot v času uzakonjenega lova na čarovnice) kažejo kot projekcije skritih vzgibov v zagonetnih pokrajinah človeške psihe.

Shakespearovo mojstrovino je v novem prevodu Srečka Fišerja režiral Janusz Kica. Ob tokratni odločitvi za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi je ključno zavedanje, da je Macbeth izvrstno izpisana drama intimnega soočanja z grozo lastnih dejanj; zato mnogi interpreti poudarjajo, da se gledalec laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

Zasedba

Prevajalec: Srečko Fišer
Dramaturginja: Martina Mrhar
Lektor: Srečko Fišer
Scenografinja: Karin Fritz
Kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe: Arturo Annecchino
Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka: Stojan Nemec
Asistentka režiserja: Maša Pelko

Nastopajo:

Nejc Cijan Garlatti – Macbeth
Arna Hadžialjević – Lady Macbeth
Gorazd Jakomini – Duncan; Plemič; Stari Siward
Žiga Udir – Malcolm; Plemič
Gregor Prah k. g. – Donalbain; Plemič; Mladi Siward
Žan Perko k. g. – Banquo
Jure Kopušar – Macduff; Plemič
Peter Harl – Rosse; Plemič
Jože Hrovat – Seyton; Plemič; Morilec
Lovro Zafred k. g. – Lenox; Plemič; Morilec
Miha Nemec – Služabnik; Plemič; Vratar; Starec
Ana Facchini – Hekata
Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak, Dušanka Ristić – Vešče


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/macbeth-4