Sobica na vrhu stopnišča

Produkcija: SNG Nova Gorica, European Theatre Convention
Avtor: Carole Fréchette
Režija: Jaka Andrej Vojevec


foto Atelje Pavšič Zavadlav

Le da je sreča, prava sreča, daleč od bogastva in zunanje lepote. Sobica na vrhu stopnišča izpostavi neskladnost imeti (vse, da bi bil lahko srečen) in biti (dejansko srečen). Hiša, ki ima razsežnosti gradu, ponuja razkošje in sijaj, »princesin« novi dom vabi v številne, različno opremljene sobe … Le v sobico, ki se nahaja na vrhu malega, skrivnega stopnišča, ne. Vendar območje prepovedanega privlači, v odsotnosti moža radovednost mlado ženo popolnoma prevzame.

»Kaj je za vrati?« V vzpostavljanju nasprotij med dejanskim in notranje doživetim, med zdaj in prej, med različnimi principi delovanja se odpira raznovrstna dramska pokrajina, prepojena s skrivnostnim in poetičnim; prostor, v katerem se prepletejo govorne oblike in ki ga ob prestopanju mej naselijo tudi številna spraševanja. V njem pa najdejo svoje mesto tako ljubezen kot tesnoba in bolečina.

Mednarodno uveljavljena sodobna kanadska dramatičarka Carole Fréchette (1949) je za svoja dela prejela že vrsto nagrad, med njimi tudi »Siminovitch Prize«, najbolj prestižno nagrado kanadskega gledališča. Drama Sobica na vrhu stopnišča, s katero je prvič predstavljena slovenskemu občinstvu, je bila uvrščena med pet nominirancev za pariško nagrado »Grand Prix de littérature dramatique 2009«.

Prva slovenska uprizoritev.

Zasedba

Prevajalka: Ana Perne
Dramaturginja: Simona Hamer
Lektor: Srečko Fišer
Kostumografinja: Petra Alič
Oblikovalec luči: Samo Oblokar

Nastopajo:

Grace: Medea Novak
Jocelyne: Mira Lampe Vujičić
Anne: Vesna Vončina k.g.
Henri: Miha Nemec
Jenny: Maja Nemec


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/sobica-na-vrhu-stopnisca