Ana Desetnica

Maribor, 27. 06. 2018 - 30. 06. 2018 Krško, 28. 06. 2018 - 30. 06. 2018 Nova Gorica, 29. 06. 2018 - 03. 07. 2018 Ilirska Bistrica, 30. 06. 2018 - 30. 06. 2018 Šoštanj, 04. 07. 2018 - 04. 07. 2018 Ljubljana, 04. 07. 2018 - 07. 07. 2018 Radovljica, 05. 07. 2018 - 05. 07. 2018 Novo mesto, 05. 07. 2018 - 06. 07. 2018 Sežana, 06. 07. 2018 - 06. 07. 2018 Celje, 07. 07. 2018 - 07. 07. 2018 Škofja Loka, 07. 07. 2018 - 07. 07. 2018 Kranj, 29. 06. 2018 - 29. 06. 2018

21. mednarodni festival uličnega gledališča


 

Leto je naokoli in Ana Desetnica vas spet vabi na ulice 11 slovenskih mest, ki bodo gostila 21. mednarodni festival uličnega gledališča. Zvestim prijateljem in spremljevalcem, zvedavim turistom ter drugim mimoidočim bo svoj program, na katerem je 33 atraktivnih ulično-gledaliških, cirkuških, plesnih, pohodnih, interaktivnih, ognjenih in še kakšnih predstav ter umetniških intervencij, predstavila med 27. junijem in 7. julijem.

V domačem mestu Ljubljani bo Ana Desetnica 2018 gostovala od 4. do 7. julija, na njeno povabilo pa v prestolnico z velikim rdečim cirkuškim šotorom, ki bo v Argentinskem parku stal že nekaj dni pred festivalom, prihaja tudi srbsko-hrvaška umetniška iniciativa CirkoBalkana. S slednjo in sorodnimi organizacijami iz (balkanske) regije Gledališče Ane Monro od pomladi sodeluje v okviru platforme za promocijo in razvoj sodobnega cirkusa in uličnih umetnosti CPuP (Cirkuska platforma v pokretu). V šotoru CirkoBalkane se bo med 28. 6. in 1. 7. odvila festivalska predpremiera, saj bo vsak dan ob 20.30 na sporedu ena cirkuška predstava, 30. 6. pa bo v njem potekal t. i. open stage (PRIJAVI SE).

V okviru uradnega programa Ane Desetnice 2018 v Ljubljani se bo več kot 100 nastopajočih uličnih umetnikov, ki prihajajo iz 18 različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Litva, Francija, Italija, Avstrija, Nemčija, Ukrajina, Rusija, Kolumbija, Nizozemska, Grčija, Velika Britanija, Belgija, Brazilija, ZDA, Španija), predstavilo tudi na 10 drugih prizoriščih (Pošta, Konzorcij, Nebotičnik, Figovec, ploščad pri Cankarjevem domu, Čevljarski most, Trg Francoske revolucije, podhod Ajdovščina, Slovenska cesta JUG in Slovenska cesta SEVER).

Med programske vrhunce letošnjega festivala sodijo raznolike predstave domačih in mednarodnih uličnih umetnikov, kot so ognjena opera Zadnja simfonija nizozemsko-francoske kompanije Cie. Doedl, lutkovni performans z ognjem Okira srbske umetniške skupine Garden of Flames, zabavna predstava Čreda v izvedbi La rue piétonne iz Francije, ulično-gledališka pustolovščina Pot v Tadam slovenskih in v Sloveniji živečih umetnikov iz skupine Globus Hystericus, nov zračni performans na tkanini Dane Avguštin Aquariom, multimedijska poslastica Agencije Vertigo z naslovom Okno in interaktivni sprehod po umetniški galeriji na prostem Pocestnica v izvedbi KUD Ljud – tokrat v nočni ediciji. Na ulice se vrača tudi KUD Priden Možic, ki bodo poskrbeli za ''vstajenje'' apokaliptične komedije Počivaj v miru, in predstavili nov kurjaški šov Pilenai. Morda najbolj sporočilna predstava na programu letošnjega festivala je Pandemia litvanskih umetnikov iz skupine Bad Rabbits, nikakor pa ne smete zamuditi tudi cirkuškega večera na balkanski način, za katerega bo poskrbela CirkoBalkana v predstavi Kaos kabaret.

V okviru Ane Desetnice 2018 bo v Ljubljani potekal natečaj za nagrado URBana LJUBLJana 2018 za najboljšo predstavo domačih uličnih umetnikov, ki jo bo podelila petčlanska mednarodna žirija. Vzporedno s festivalom se bo odvijala tudi mednarodna interdisciplinarna delavnica za mlade Iz POSTAVI se V javni PROSTOR, tj. 10-dnevni program (50 ur) neformalnega izobraževanja, ki obsega 4 dvodnevne delavnice. Na teh bodo udeleženci iz Slovenije, Hrvaške in Srbije skozi umetniško prakso cirkusa, urbane scenografije, uličnega gledališča in avdiovizualne umetnosti raziskovali javni prostor in ga uporabljali za svoj umetniški izraz. Partnerji projekta so Cirkorama (CRO), Cirkusfera (SRB) in CirkoBalkana (CRO/SRB), sofinancirajo pa ga Erasmus+, Movit in JSKD.

Ana Desetnica v svojem domačem mestu v zadnjih letih pot do gledalcev išče na vedno nove načine. Leta 2017 se ji je tako porodila ideja o dnevni sobi sredi ulice, katere namen je povabilo občinstvu, da si poleg časa za ogled predstav vzame tudi čas za posedanje in druženje. Na njen lanskoletni tovrstni poskus udomačitve javnega prostora, ki je pokazal, kako bi se lahko mesto prilagodilo ljudem in ne obratno, se je občinstvo odzvalo zelo dobro. V okviru letošnjega festivala bo zato Ana v sodelovanju z ljubljansko Snago (Centrom ponovne uporabe) in vrhniško Komunalo (DEPO-jem) Slovensko cesto s kosi pohištva, preprogami in domačnimi drobnarijami opremila vsak festivalski dan.

Na festivalski petek (6. julij) bo v svoji dnevni sobi gostila že tradicionalni Anin piknik, ki bo letos dobesedno zadišal po Slovenski cesti. Obetajo se kulinarična presenečenja Robin Fooda, Kuche in Slovenske hiše, obiskovalce pa vabimo, da prinesejo tudi svojo hrano, pripravljeno po skrivnem piknik receptu, ali pa kakšen klasičen obložen kruhek z edinstvenim in nepredstavljivim namazom. Dobrote iz svoje piknik škatle bodo lahko na piknik placu podelili z drugimi obiskovalci. Na dan festivalskega piknika si bodo lahko obiskovalci v dnevni sobi sredi ulice tudi uredili frizuro ali pristrigli brke in brado, se naučili ročnih spretnosti in/ali mojstrskih veščin izdelave in popravila pohištva ter kako predelati kose odpadne embalaže v uporabne predmete.

Vse dni gostovanja Ane Desetnice 2018 v Ljubljani bo na Slovenski cesti potekala tudi intenzivna akcija zbiranja sredstev in podpornikov Ane Monro Zbiramo ZA ANINE NOVE ČEVLJE, ki smo jo uradno zagnali 9. junija na našem prvem friendraising dogodku. Namen te akcije je (i)zgraditi živahno skupnost ljubiteljev uličnega gledališča, s pomočjo katerih želimo zbrati del sredstev za svoje delovanje, ki so – ker nam je Ministrstvo za kulturo v začetku leta močno priprlo gmotno pipico – zelo omejena. Obiskovalce festivala bomo prisrčno nagovorili, da postanejo Anini prijatelji (donacija v višini 20 €), dobri prijatelji (donacija v višini 50 €) ali najboljši prijatelj (donacija v višini 100 €). Vsakemu donatorju bomo v zahvalo podarili lesenega Monrojinega metuljčka, ki ga izdelujemo sami in za katerega si želimo, da postane splošno prepoznaven znak podpore Gledališču Ane Monro, ulični umetnosti in ne nazadnje razvoju urbane kulture. Ker smo poskrbeli za novodobno obliko podpore (nakazilo donacije preko elektronske banke s skeniranjem QR kode), nas bodo lahko podprli tudi obiskovalci, ki v tistem trenutku pri sebi ne bodo imeli gotovine. Da nam ne bo treba naslednje leto na Ani Desetnici prvič pobirati vstopnine, pa bomo zelo veseli, če nam bodo ljudje odmerili 0,5 % svoje dohodnine.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ana-desetnica-f-1