Enajsti planet

Produkcija: Gledališče Naye Natua, Kolkata, Indija
Avtor: Evald Flisar
Režija: Goutam Halder

Haoai (Enajsti planet) je gledališka metafora, ki na kar najzanimivejši način razkriva absurdnost in krizo življenja v svetu brez sanj in želja. Tako trije protagonisti, v tem primeru trije večni potepuhi iz katerega koli mesta ali katere koli države, nočejo živeti v vsakdanjem svetu in si želijo poleteti na izmišljeni enajsti planet, kjer bodo lahko izpolnili svojo skupno željo – živeti idealno življenje. Da bi se njihove sanje uresničile, se lotijo izumljanja vesoljske ladje, ki jih bo ponesla v tisti tuji svet. Gre za zavestno utopijo, katere preživetvena sredstva pa vseeno delujejo, zato je resnična.

Najbolj edinstven vidik te igre je, da postavlja eksistenčna vprašanja v obliki duhovitih dialogov, na pol farsičnih odnosov in situacijske komike, kar zahteva najvišje mojstrstvo igralskih sposobnosti.

Predstava Haoai – po motivih drame Enajsti planet Evalda Flisarja, ki jo je prevedel in za indijsko okolje priredil Ratan Kumar Das, režiral pa Goutam Halder, je bila leta 2016 med predstavami 250 indijskih gledaliških skupin izbrana za uprizoritev na nacionalnem festivalu 11. Mahindra Excellence in Theatre Awards, kjer so njeni ustvarjalci prejeli štiri glavne nagrade – za najboljšega režiserja, najboljšo igralko v stranski vlogi, najboljšega igralca v stranski vlogi in najboljšega scenografa.

Zasedba

Dramaturgija: Ratan Kumar Das
Oblikovalec scene: Sanchayan Ghosh
Kostumografija: Dyuti Ghosh
Glasba: Surojit Chatterjee
Koreografija: Goutam Halder

Nastopajo: Goutam Halder, Dyuti Ghosh, Santanu Ghosh


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/enajsti-planet