Vzkrik!

Ljubljana, 24. 03. 2018 - 26. 03. 2018

2. Festival dramske pisave


Festival dramske pisave Vzkrik! ponuja sedem novih slovenskih celovečernih dramskih besedil, ki so nastala v sklopu enajstih delavnic dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom največkrat uprizorjene slovenske dramatičarke Simone Semenič. Na festivalu bomo besedila predstavili v obliki bralnih uprizoritev v izvedbi mladih gledaliških ustvarjalcev in študentov AGRFT, sledili bodo pogovori z avtorji in ustvarjalci, v okviru festivala pa bo organizirana tudi okrogla miza z naslovom Kaj pa dramatika?, kjer bomo govorili o problemih sodobne slovenske dramatike.

Tematsko in žanrsko raznolika besedila odražajo miselnost in duha nove generacije dramatikov. Jaka Smerkolj v poetskem jeziku problematizira tegobe mlade generacije in njihovo odcepitev od doma. Besedilo Iztoka Jereba je psihološka srhljivka na temo (ne)prostovoljnega ujetništva. Tomaž Lapajne Dekleva predstavi pogled na uprizarjanje slovenske klasike s pozicije ustvarjalcev. Tjaša Mislej v svojem besedilu izrisuje probleme kapitalističnega sveta, medtem ko Zala Simčič skozi igro pokra predstavi manipulativnost odvetniškega poklica. Mitja Lovše raziskuje (razpadajoče) odnose nekdanjih sošolcev, ki so danes akademiki, Varja Hrvatin pa se v svojem besedilu poda na pot metagledališke pravljice o uporništvu proti tiraniji oblasti.

Okrogla miza Kaj pa dramatika? bo skozi gledišča gledaliških ustvarjalcev, kritikov, teoretikov in umetniške vodje problematizirala najbolj prezentne probleme sodobne dramatike v slovenskem prostoru. Teme bodo zajemale repertoarno politiko slovenskih gledališč, vprašanje bralne uprizoritve kot samozadostne uprizoritvene forme ter pozicijo (mladih) dramatikov v gledališču. Okrogla miza bo odprla tudi vprašanja, ki zadevajo naročanje, uprizarjanje, nagrajevanje, branje in recenziranje dramskih besedil.

Soorganizatorji: KD Integrali, Trubarjeva hiša literature, Teden slovenske drame
Festival poteka ob podpori Mestne občine Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/vzkrik-f-1