Džumbus

Produkcija: Federacija, Cankarjev dom, Werk 89 (Dunaj)
Režija: Peter Kus


Foto: Omar Ismail

Džumbus* pripoveduje zgodbo o nenavadnem dečku, ki ne govori besed, temveč se namesto z jezikom izraža s samosvojimi zvoki in glasbo. Če imajo stvari vsaka svoj zvok, potem lahko z igranjem nanje opisuje svet in sebe ter se tako sporazumeva. Deček odkrije svojo novo govorico, toda ko jo predstavi staršem, zdravnikoma, učiteljici in sovrstniku, naleti na odpor. Vsi njegovo ustvarjalnost, domišljijo in izvirnost razumejo kot motnjo, ki jo je treba odpraviti. V svetu, ki mu vladajo pravila in družbene konvencije, za ropotajočega otroka ni prostora. Naučiti se mora jezika in prilagoditi večini. Deček odrašča, se sooča s svojo drugačnostjo in išče način, kako bi v svetu omejitev in prepovedi ohranil svojo individualnost.

Zgodbo o ropotajočem dečku igralci in glasbeniki uprizarjajo s pomočjo zvočnega ustvarjanja, igranja ter animacije množice različnih izvirnih glasbil in zvočil, izdelanih iz vsakdanjih predmetov. Razvijajo žanr glasbenega gledališča, v katerem je zvok enakovreden drugim elementom predstave.

* Džumbus v nižje pogovornem jeziku označuje hrup, trušč ali vpitje. Beseda izvorno izhaja iz turške besede cümbüş, ki hkrati pomeni veselje in zabavo, a tudi upor, hrup in močan zvok. Cümbüş je tudi brenkalo, moderna različica uda.

Zasedba

Idejna zasnova in besedilo: Nana Milčinski, Peter Kus
Glasba: Peter Kus
Dramaturgija: Nana Milčinski
Koreografija: Andreja Podrzavnik Rauch
Likovna podoba predstave: Dan Adlešič
Kostumografija: Katarina Müller
Oblikovanje luči: Borut Bučinel
Grafično oblikovanje: Nejc Prah
Vodenje produkcije: Simon Hajós
Partner: Dschungel Wien
Projekt so podprli: Mesto Dunaj, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, SKICA

Nastopajo: Urška Cvetko, Krištof Hrastnik, Michael Pöllmann


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dzumbus