Performa / Platforma

Maribor, 27. 09. 2017 - 30. 09. 2017

22. festival sodobnih performativnih praks Performa 2017 & 11. Platforma sodobnega plesa 2017


 

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbeli za pestro štiridnevno septembrsko dogajanje v Mariboru. Festival Performa / Platforma se bo, v organizaciji MKC Maribor in Plesne izbe Maribor, odvil od 27. do 30. septembra 2017 v Mariboru.

23 žensk, 13 dogodkov, 4 dnevi, 3 lokacije, 1 vprašanje: »Ali obstaja umetnost, ki je domena ženske?«, ki odpira številna druga vprašanja. Je določeno polje delovanja (upravičeno) v domeni določenega spola? Kako eden vpliva na (pre)oblikovanje drugega? Kaj pomeni, da nekaj opredelimo z domeno točno določene skupine? Kakšne pristope in odnose vzpostavljajo ženske ustvarjalke v svojem delu? ...

Odgovore bomo iskali skupaj performativno, plesno in skozi sosledje festivalskih dogodkov. Tokratna festivalska edicija poteka pod sloganom domena ženske, s katerim želimo vzpostaviti premislek o relaciji med posamičnim področjem in s spolom zaznamovanim telesom, ki ga izrisujemo predvsem v relaciji do scenskih umetnosti.  

Programski vodji festivala Jasmina Založnik in Mojca Kasjak odpirata poligon za premislek. Ženske ustvarjalke, ki v svojih delih sistematično, metodično in poglobljeno tematizirajo številna pereča vprašanja in pogosto v družbeno stvarnost zagrizejo z upornim, kritičnim, subverzivnim, humornim, subtilnim in senzibilnim vstopom. Zato ni naključje, da je del festivalskega programa sestavljen tudi iz avtobiografskih pripovedi, četudi so avtobiografski elementi v njih prisotni zgolj posredno. To je tudi politična gesta, saj je prav osebno lahko tudi najbolj politično.

Program v »domeni ženske«

V žanrsko razgibanem programu se bo predstavilo več umetnic različnih profilov; koreografinj, plesalk, performerk, intermedijskih umetnic, dramatičark, dramaturginj in teoretičark. Festival bomo otvorili z že tradicionalno VideoPerformo, izborom video del Enye Belak Gupta in Ajde Tomazin, ki jo bo pospremil subtilni performans Petre Kapš (alias OR poiesis). Sledila bo predstava Kaje Lorenci, ki v svojem delu raziskuje medosebne odnose. Avtobiografski knjižni prvenec Simone Semenič Me slišiš? je angažiran in neprizanesljivo duhovit spopad z družbeno-političnimi sistemi. S tehnologijo telesnosti in onkraj nje se spopadata Veronika Valdés in Ana Romih. Ustvarjalke, ki prihajajo z Akademije za ples v Budimpešti (Alja Branc, Ivona Medić, Jerneja Fekonja, Anna Jacso) razpirajo vprašanje ženskega telesa in stereotipov reprezentacije. Izraelska koreografinja Reut Shemesh v sodelovanju s Hello Immler v svoji avtobiografski sodobno plesni predstavi preizprašuje relacijo vojaške uniforme v odnosu do izgubljenih sanj. Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić in Saška Rakef so ustvarile interdisciplinarno raziskavo o (ne)spremenljivosti pogledov na materinstvo. Tanja Zgonc z metodo buta vzpostavlja dialog med čistim fizičnim telesom in duhovno razsvetljenostjo. Festival bomo zaključili z ambientalnim projektom Prebujanje spečega velikana - Druga priložnost Mojce Kasjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/performa-platforma-f-1