Narodna sprava: Predstava za turiste

Produkcija: Komuna Warszawa, Slovensko mladinsko gledališče
Režija: Wojtek Ziemilski


Foto: Matej Povše

Predstava, ki temelji na vsakič novi izvirni koreografiji Marie Stokłosa, poskuša doseči nemogoče: voditi gledalce skozi vse, iz česar sestoji gibanje telesa – osebo, njeno biografijo, filozofijo, zgodovino. Neznano bo postalo znano, ples bo upovedan, tradicija neokrnjena.

Njen ples je kot bombon. Tako je kakor takrat, ko greste k babici, ona pa ima bombone. In vzamete bombon in je sladek. In nočete govoriti o tem. Nočete poznati sestavin bombona ali vedeti, če povzroča raka. Ona reče: »Bombone imam, bi kakšnega?« Vi pa rečete: »Ja!« In ga pojeste. In je sladek. Celo telo se vam trese zaradi sladkorja. Živite drobcene sanje. Drobcen kos čudovitosti v realnem času. In to je vaša najbolj polna izkušnja.

Plesno-gledališka uprizoritev je zasnovana na intimni zgodbi, ki je postavljena v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb. Nastala je v sodelovanju s kolektivom KOMUNA// WARSZAVA v okviru cikla Pred vojno / Vojna / Po vojni.

Osnovni namen projekta Narodna sprava je sicer sprožiti javno razpravo o poskusih in prizadevanjih na političnem prizorišču, da bi izenačili različne pretekle ideologije in nevtralizirali razlike med njimi ter jih tako izenačene uporabili za nagovarjanje k novim družbenim konsenzom. Drugi prispevek k Narodni spravi, ki nosi naslov naslovili Krajine upora, ssta pripravili mednarodno uveljavljeni umetnici in teoretičarki Marta Popivoda in Ana Vujanović. Performativna filmska instalacija, ki se ukvarja s protifašistično zgodovino v Sloveniji in Jugoslaviji, je premiero doživela novembra 2018.

Zasedba

Po izvirni koreografiji Marie Stokłosa
Dramaturgija: Sodja Zupanc-Lotker
Asistenca režije: Alicja Balcerak
Koreografija: Maria Stokłosa
Producentka: Kasia Sztarbała
Vodji predstave: Urša Červ, Liam Hlede
Projekt soorganizira Inštitut Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa ob stoti obletnici vnovične samostojnosti Poljske – POLSKA 100.
Financira Ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino Republike Poljske kot del večletnega programa NIEPODLEGŁA 2017–2021.

Nastopajo: Maria Stokłosa, Damjana Černe, Primož Bezjak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/narodna-sprava