Metamorfoze 4°: Črne luknje

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče, Center urbane kulture Kino Šiška, Schauspiel Dortmund (NEM)
Avtor: Bara Kolenc
Režija: Bara Kolenc


Foto: Radovan Jaušovec

Črna luknja je točka čiste singularnosti. Je nemogoč pogoj možnosti tako snovi kakor antisnovi, je polje popolnega izničenja in obenem mesto stvarjenja.

Predstava se preko metafore črnih lukenj ukvarja z erozijo zahodnjaške tradicije humanizma, ki je v zgodovini imperializma dobila napadalne značilnosti in katere spodvoj vase lahko danes opazujemo v razmestitvi pozicij moči, statusa resnice in etičnih vrednot.

Smo danes sploh še lahko humani? Smo sposobni sočloveku pogledati v oči, v črno luknjo njegove zenice? Smo sposobni razumeti točko nič, to skrajno metafizično točko fenomena črne luknje, da bi lahko presegli stereotipe in predsodke? Kaj pa, če humanost ni v sočutnem zrenju v zenico sočloveka, ampak v radikalnem soočenju z možnostjo, da je oko drugega le zaslon, ki odseva naše lastne sanje, želje in strahove? Kaj, če črna luknja ni nekje na drugi strani, temveč je zareza v nas samih?

Predstava se navdihuje v resnični življenjski zgodbi vrhunskega znanstvenika osnovnih delcev, ki smo ga poimenovali Hippolyte Negrouche. Gre za alžirskega Francoza, muslimana, ki je trenutno star 42 let in živi v Alžiru. H. N. je odraščal v Franciji, naredil briljantno znanstveno kariero in se zaposlil v Cernu. Leta 2009 so ga francoske oblasti obtožile terorizma. Po dveh letih zapora so ga izpustili, a ni imel več dostopa v Švico. Svoje življenje in kariero je bil prisiljen zgraditi na novo. Preselil se je v Rio de Janeiro, se zaposlil na tamkajšnji univerzi in nadaljeval raziskovalno delo. Vse do leta 2016, ko so ga povsem brez razloga ilegalno deportirali iz Brazilije in ga v Franciji zaprli v hišni pripor. Prisiljen se je bil odpovedati francoskemu državljanstvu in se preseliti v Alžirijo. Gre za zgodbo posameznika, ki ga družba sistematično degradira in ga postopoma izžene v črno luknjo.

Zasedba

Dramaturgija: Goran Injac
Asistenca režije: Ana Laura Richter
Glasba in hrup: Matevž Kolenc
Oblikovanje svetlobe: Peter Pivar
Scenografija: Bara Kolenc, Barbara Stupica
Kostumografija: Ana Laura Richter, Slavica Janošević
Grafično oblikovanje: Sara Bezovšek
Vodja predstave: Urša Červ

Nastopajo: Janja Majzelj, Blaž Šef, Matija Vastl

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/metamorfoze-4deg-crne-luknje