Pošasti

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Avtor: Simona Hamer
Režija: Vito Taufer


Foto: Jane Štravs

Živi spomini na klanje druge svetovne vojne in latentna panika ob misli na grožnjo (nove) atomske bombe sta bili ključni koordinati časa, v katerem je William Golding objavil kultni roman Gospodar muh. Zgodba o skupini otrok, ki se po strmoglavljenju letala znajdejo na neposeljenem tropskem otoku, se sprva bere kot robinzonski roman, prepoln pustolovščin in igrivosti. A navidezna idila življenja brez odgovornih odraslih začne hitro razpadati in mlada življenja ugašajo pod udarci v imenu boja proti namišljeni pošasti. »Fantje trpijo za grozno boleznijo, da so ljudje,« bi rekel Golding.

Pisateljeve literarne boje med dobrim in zlim, za katere je leta 1983 prejel Nobelovo nagrado, sta močno zaznamovala njegova osebna izkušnja z vojskovanjem in spoznanje, da »človek proizvaja sovraštvo tako kot čebela proizvaja med«.

Pošasti Grumove nagrajenke Simone Hamer ohranijo glavne motive Goldingovega romana, a jih obravnavajo skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Nastajajoča skupnost rajskega otoka tako raste na samoumevnosti hierarhičnih temeljev, se gradi iz opek pohlevnosti, pogoltnosti in lenobe in ostaja zlepljena zaradi strahu. Kam vodijo stopnice naše uničevalnosti in kje iskati alternativo?

Zasedba

Po motivih romana Gospodar muh Williama Goldinga
Dramaturgija: Simona Hamer
Asistent režije: Marko Čeh
Scenografija: Branko Hojnik, Urša Vidic
Kostumografija in maska: Ana Žerjal
Koreografija: Jana Menger
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Video: Voranc Kumar
Lektorica: Mateja Dermelj
Oblikovanje maske: Nathalie Horvat
Vodja predstave: Gašper Tesner

Nastopajo: Ivan Godnič, Gregor Prah, Robert Prebil, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl

Bobni: Sergej Ranđelović / Luka Kuhar  (alt.) / Aleš Zorec (alt.)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/gospodar