Silfida

Produkcija: Opera in balet SNG Maribor
Avtor: Herman Severin Løvenskiold
Koreografija: Karina Elver


Foto: Tiberiu Marta

Balet La Sylphide (Silfida) je v svetovni baletni zakladnici eden prvih večjih romantičnih baletov, vsekakor pa eden najstarejših, ki še danes razmeroma pogosto najde svojo pot na baletne odre. Zgodba o nemogoči ljubezni med nadnaravnim bitjem oziroma vilo (silfido) in naivnim škotskim mladeničem Jamesom je pravzaprav tipični otrok svojega časa in natančneje sledi postulatom romantike. Zgodbo je prvi zapisal znani francoski literat Charles Nodier (1780–1844), v kateri silf – bajeslovno bitje – očara mlado kmečko dekle. Libreto za balet je adaptiral in nekoliko preobrnil Adolphe Nourrit, tako da silfida očara mladega fanta ter ga popelje v brezmejni svet sanj.

Praizvedba prve različice baleta je bila leta 1832 v Parizu (Dvorana Le Peletier), in sicer v koreografiji Filippa Taglionija, ki je balet ustvaril za svojo hčer Marie Taglioni, a se je do danes ohranila le različica v koreografiji danskega baletnega mojstra Augusta Bournonvilla (1805–1879), ki je bila ustvarjena posebej za tedaj mednarodno priznano dansko balerino Lucile Grahn. Premiera Bournonvillove različice na glasbo norveškega skladatelja Hermana Severina Loevenskiolda je bila leta 1836 v Kopenhagnu. Že od svojega nastanka je zaradi svoje eteričnosti, gibalne elegance in konsistentnejše koreografske naracije zasenčila izvirno verzijo in se tako uvrstila med najžlahtnejše klasične stvaritve zgodnjeromantičnega baleta.

Tipično romantična zgodba nas tako popelje na Škotsko k mlademu kmečkemu fantu Jamesu, ki ga tik pred poroko zapelje silfida. Radovedni James ji – z upanjem po uresničitvi ljubezenskega hrepenenja – sledi v čarobni domišljijski svet, z njegovim popotovanjem pa se pravzaprav začne tragična shakespearjanska zgodba o mladeniču, ki za ljubezen tvega svoje življenje. Če je postal James ena izmed prvih moških žrtev lastne zaslepljenosti z obljubo ljubezni, je postala Silfida s svojo nadzemeljsko prezenco nekakšna baletna "sirena", nehotna zapeljivka in junakinja, ki je v domeni plesnega gledališča na široko odprla vrata novim eteričnim bitjem, zlasti vilam, kakor je narekovala tedanja moda oziroma romantična fascinacija nad nadnaravnim, iracionalnim in okultnim.

Vsaka nova baletna upodobitev teh bitij, med drugim tudi v baletu Giselle, pa je v skladu z domišljijskim svetom baletnih libretistov in koreografov prejkone izhajala pretežno iz lokalnega, folklornega kolorita kot pa iz nadzemeljskih oblik antičnega sveta. Balet La Sylphide tako predstavlja predvsem zaradi svojega edinstvenega plesnega sloga, odetega v rahločutno tančico tragičnosti, nadzemeljske lahkotnosti in posebnega ambienta posebno repertoarno obogatitev mariborskega Baleta v koreografiji priznane danske baletne plesalke in koreografinje Karine Elver, ki tudi v svojih najzanosnejših idejah ostaja zvesta duhu romantike, še posebej Bournonvillovemu izvirniku.

Zasedba

Libreto: Adolphe Nourrit, po fantazijski noveli Charlesa Nodierja Trilby, ou Le lutin d'Argail (Trilby ali škrat iz Argylla)
Izvirna koreografija: August Bournonville
Dirigent: Simon Robinson
Scenografija in kostumografija: Mikael Melbye
Oblikovanje luči: Jorn Melin
Asistenta koreografije: Alenka Ribič, Anton Bogov

Nastopajo:

Silfida, gozdna vila - Catarina de Meneses, Asami Nakashima
James Ruben, mladi Škot - Yuya Omaki, Ionut Dinita
Effie, Jamesova zaročenka - Tijuana Križman Hudernik, Branka Popovici
Gurn, Jamesov prijatelj - Filip Jurič, Alexandru Pilca
Madge, čarovnica - Tanja Baronik, Klavdija Stanišič
Gurnovi prijatelji - Aleksandru Pilca, Aleks Šišernik, Jan Trninič/Filip Jurič, Aleks Šišernik, Jan Trninič
Effijina prijateljica - Vanja Vitman, Jelena Lečić
Effijina mama - Helena Klasič, Marina Krasnova
Punčka - Nuša Gujt Bauman, Eva Trenevska
Služkinji - Assija Sultanova, Nina Kramberger/Nina Bačani, Maša Kočivnik
Glasbenika - Slavčo Stoleski, Petar Marić
Čarovnice - Gabriel Marin, Sytze Jan Luske, Gaj Žmavc, Jan Trninič (Mircea Golescu, Aleks Šišernik)
Škotinje - Ema Perić, Mirjana Šrot, Hristina Stojčeva, Ines Petek, Metka Masten, Olesja Hartmann Marin, Adriana Cioata, Neja Hrastar, Lara Maher (Satomi Netsu, Pia Clug)
Škoti - Aleks Šišernik, Gabriel Marin, Gaj Žmavc, Vadim Kurgajev, Vasilij Kuzkin, Cristian Popovici, Tiberiu Marta, Mircea Golescu, Alexandru Pilca, Jan Trninič, Sytze Jan Luske
Otroci - Julija Herzog, Naja Osredečki, Lora Kovačič, Aleks Sušek, Vid Vogrin, David Jakič
Solo silfide - Galina Čajka, Branka Popovici, Tetiana Svetlična, Asami Nakashima, Vanja Vitman, Jelena Lečić,  Tijuana Križman Hudernik, Catarina de Meneses
Silfide - Mirjana Šrot, Klavdija Stanišič, Ines Petek, Metka Masten, Hristina Stojčeva, Olesja Hartmann Marin, Satomi Netsu, Ema Perič, Neja Hrastar, Lara Maher (Nina Bačani, Nina Kramberger, Assija Sultanova, Liza Podjavoršek, Maša Kočivnik, Kristina Veljković)
Simfonični orkester SNG Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/silfida-1