Vihar v glavi

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Ned Glasier, Emily Lim in Company Three
Režija: Primož Ekart


Foto: Matej Povše

Predstava Vihar v glavi je gledališka avantura sedemnajstih mulk in mulcev, ki so se odpravili raziskovat, kako delujejo njihovi, najstniški, možgani. Pri tem jih je vodilo tisto, česar imajo najstniki v obilju: ustvarjalno raziskovanje, radovednost, drznost, impulzivnost, nekonvencionalno razmišljanje. Svoje vrstnike, starše in nasploh odrasle seznanjajo z bistveno ugotovitvijo, z nečim, kar v temelju zamaje njihov in naš koncept doživljanja tega obdobja: najstništvo ni obdobje, ki ga je pač treba preživeti, to je čas življenja, ki ga moramo negovati. Igralci na oder stopajo vsak z lastnim imenom in osebno zgodbo, zato je večina besedila nastajala sproti, iz njihovih pripovedi in življenjskih izkušenj. Gledalce vabijo v svoj intimni svet, ki v seštevku ponuja neprecenljiv vpogled v življenje, misli, hotenja in želje sodobne odraščajoče mladine. Hkrati predstava raziskuje eno najmočnejših vezi v posameznikovem življenju, odnos otroka in njegovih staršev.

»Ustvarjalnost in pogum pa sta stvari, ki sta bistveni tudi v gledališču. Moja želja je, da bi skupaj z najstniki, ki bi se zbrali v gledališko skupino, ustvarili predstavo o njih samih, o njihovem življenju, izkušnjah, strahovih in željah, upanjih, jezi in uporu, nerazumevanju odraslih, radosti in veselju, skratka o viharju, ki divja v njihovih možganih in srcih. Želim si, da bi skozi gledališče našli pot za svojo ustvarjalnost, da bi to lahko bil kanal za izražanje vsega tistega, česar v vsakdanjem življenju ne morejo ali ne znajo izraziti. Rad bi, da bi skozi gledališče govorili o spremembah, ki se jim dogajajo in da bi to govorili tako svojim sovrstnikom kot njihovim staršem, učiteljem, odraslim, ki jih njihov svet utegne zanimati. Rad bi ponudil jezik, gledališki jezik, ki bi ga razumeli tako najstniki, ki ga nujno potrebujejo, ker morajo izraziti vihar v glavi, kot tisti, ki si želimo najstnikom stati ob strani.« (Primož Ekart, režiser)

Zasedba

Dramaturginja: Ana Duša
Prevod in priredba: Primož Ekart, Ana Duša, skupina Vihar v glavi
Scenografija: Damir Leventić
Kostumografija: Maja Mirković
Koreografija: Sebastjan Starič
Avtorska glasba: Koala Voice
Oblikovanje luči: Igor Remeta
Asistentki režije: Ana Kozina, Helena Šukljan

Nastopajo: Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Urška Pečevnik, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vihar-v-glavi